Statul plăteşte câteva sute de lei pentru fiecare copil cu handicap

649

Conform legislaţiei, un copil cu handicap mediu primeşte lunar de la stat 123 de lei, în timp ce unul cu handicap accentuat primeşte 163 de lei. Copilul cu handicap grav primeşte 190 de lei, plus o indemnizaţie de 724 de lei. Statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Gorj arată că aproximativ o mie de copii au un handicap, mai mult de jumătate dintre ei având un handicap grav. Peste 900 dintre copiii cu handicap sunt îngrijiţi în familiile naturale.

Familiilor care au copii încadraţi în grad de handicap, indiferent de gravitatea lui, le este foarte greu să aibă grijă de copilul lor numai cu indemnizaţiile primite de la stat, care nu sunt cu mult mai mari faţă de cele pe care le primeşte un copil perfect sănătos. Statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Gorj arătau la finele semestrului II că numărul copiilor cu handicap din judeţ este de 1.070. Concret, 911 sunt minori cu handicap protejaţi în familia naturală, iar restul de 103 sunt în centrele de plasament. De menţionat este faptul că 587 de copii au gradul de handicap grav, 333 – accentuat, 143 – mediu, iar şapte – uşor.

Drepturi oferite prin lege
Conform prevederilor legale, un copil cu handicap mediu are dreptul la alocaţie dublă, 84 de lei, plătiţi de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Indemnizaţii Sociale, şi la un buget complementar plătit de DGASPC, în cuantum de 39 de lei pe lună. Un copil cu handicap în grad accentuat beneficiază de alocaţie de stat dublă şi de buget complementar în cuantum de 79 de lei. Copilul cu handicap grav beneficiază de alocaţie dublă şi buget complementar în valoare de 106 lei şi în plus, are dreptul la indemnizaţie lunară sau la asistent personal, suma prevăzută de lege fiind de 724 de lei pe lună. Aceşti bani sunt plătiţi de către primăriile de domiciliu. Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA primeşte în plus şi o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice stabilite pentru consumul colectiv din spitale, care, în acest moment, este de 11 lei pe zi.

Cum se face încadrarea în grad de handicap a copilului
Părintele care suspectează o problemă de sănătate a copilului merge, iniţial, la medicul de familie. De acolo este îndrumat la medicul specialist, care stabileşte diagnosticul. Pe baza certificatului medical, părintele sau reprezentantul legal se adresează DGASPC Gorj, la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, unde se face o evaluare pentru a se vedea dacă boala respectivă se încadrează în criteriile legale. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, se întocmeşte un dosar cu toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, se face evaluarea psihologică a copilului, dacă este cazul, iar ulterior dosarul ajunge la comisia pentru protecţia copilului într-un grad de handicap. Se eliberează, ulterior, un certificat de încadrare în grad de handicap, se stabileşte un plan de recuperare şi se face o cerere pentru a beneficia de drepturile legale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here