Spitalul Turceni tratează mai mulți bolnavi psihic decât decontează statul

1180

În judeţul nostru, sunt confirmate 8.224 de cazuri de bolnavi psihic. Numai în primul trimestru al acestui an, au intrat în evidenţele medicilor gorjeni 26 de cazuri noi. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihic cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie, este de peste 90.

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, aproape 80 dintre ei fiind periculoşi. „La sfârşitul anului 2015, în judeţul Gorj erau 8.198 bolnavi psihic; în primul trimestru al anului 2016 au fost confirmate 26 de cazuri noi. Nu mai puţin de 78 sunt bolnavi psihic periculoşi. Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor, dacă observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

93 de pacienţi, la Turceni
Spitalul Orăşenesc Turceni este unitatea medicală gorjeană, unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj pentru 72 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte 90. „Avem 93 de pacienţi la Psihiatrie și avem doar 72 de paturi finanțate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile. Toți pacienții beneficiază de același tratament, aceleași condiții hoteliere, hrană, haine și pijamale, etc. Le asigurăm condiţii optime de spitalizare, chiar dacă ne este destul de greu”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Cu alte cuvinte, în judeţul Gorj există mai mulţi bolnavi psihic decât decontează statul. Dincolo de statistici, realitatea este cu atât mai cruntă, cu cât mulţi dintre aceşti bolnavi nu au nici asigurări medicale, costurile lor fiind suportate în integralitate de spitalul unde sunt internaţi.
Din nefericire, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here