Spitalul Județean a încasat peste 25.000 de lei din coplată

638

De mai bine de doi ani, coplata a devenit o realitate, pacienţii fiind nevoiţi să achite o taxă la externare. Coplata este încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Există şi câteva categorii de pacienţi care nu trebuie să achite aceste taxe. Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au strâns nu mai puţin de 25.020 de lei din coplată.

Persoanele care necesită internare sunt nevoite să achite o taxă în momentul în care părăsesc spitalul. Oamenii deja s-au obişnuit cu coplata, iar vestea bună este că deocamdată valoarea acesteia rămâne neschimbată. Cât priveşte utilizarea banilor obţinuţi de unităţile sanitare din externări, managerii spitalelor susţin că sumele nu sunt foarte mari şi că se folosesc pentru sporirea confortului bolnavilor.

Peste 25.000 de lei a încasat Spitalul Județean
Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au strâns nu mai puţin de 25.020 de lei din coplată. Nici aici nu va majorată coplata, după cum confirmă conducerea unităţii. „25.020 de lei s-au strâns la noi din coplată, pe parcursul anului trecut, de la 5.004 persoane. Noi am decis ca valoarea coplăţii să fie 5 lei şi va rămâne la fel şi în acest an.”, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Pacienţi scutiţi de la coplată
Nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 de lei, care au venituri doar din pensie. Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Pentru acest an, spitalele din Gorj anunţă că nu vor modifica valoarea coplăţii.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here