Simularea Evaluării Naționale: Medii mai mari sau egale cu 5 pentru 64,77% dintre elevi. Singura media de 10, la Liceul Tehnologic Turburea

1100

64,77% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale au reușit să obțină cel puțin media 5, arată datele centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj. La nivelul județului nostru s-a înregistrat o singură medie de 10, aparținând unui elev de la Liceul Tehnologic Turburea. Sute de elevi trebuie însă să se pregătească mai bine pentru examenul din vară.

În perioada 29-31 martie 2021, peste 2000 de elevi de clasa a VIII-a din județul Gorj au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale. Datele prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj arată că, dacă mulți dintre aceștia sunt destul de pregătiți pentru examenul din vară, există numeroase cazuri în care este nevoie de măsuri de îmbunătățire a performanțelor elevilor. Cel mai mare procent al mediilor mai mari sau egale cu 5 s-a înregistrat la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, iar cel mai mic la Școala Gimnazială Ciuperceni și Liceul Tehnologic Stoina. O surpriză plăcută s-a înregistrat la Liceul Tehnologic Turburea. ”Referitor la simularea Evaluării Naționale, avem o centralizare pe procente a unităților școlare unde s-a desfășurat această evaluare și avem și un top de 5 unități școlare care au obținut un procent de peste 92%. Pe primul loc, cu un procent de 96,77%, avem Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu; pe locul II, cu 94,90%, este Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”; pe locul III avem Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, cu 94,69%, pe locul IV – Colegiul Național ”Spiru Haret”, cu 92,98%, iar pe locul V, cu un procent de 92%, avem Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru. (…) În coada topului, cu 20%, se află Școala Gimnazială Ciuperceni și Liceul Tehnologic Stoina. (…) Acești copii au trecut cu toții prin pandemie, nu a fost diferită situația. O surpriză foarte plăcută o avem la Liceul Tehnologic Turburea; avem acolo un elev cu media 10 la Evaluarea Națională. Este extrem de important. Nu contează în ce școală ești; dacă vrei să înveți, înveți în orice școală ai fi. 92 de copii au obținut medii între 9 și 9,99, iar 222 de copii au media între 8 și 8,99 la această simulare. Un număr important. Din păcate, 751 de copii au avut sub media 5 la această simulare, dintr-un total de 2257 de elevi înscriși. Este un număr îngrijorător. Vorbim totuși de clasa a VIII-a. Vorbim despre niște copii care ar trebui să-și ia foarte în serios viitorul lor școlar. Sperăm că aceste rezultate îi vor zdruncina puțin, că părinții și profesorii vor lua măsuri astfel să îi conștientizeze acolo unde nu se întâmplă încă acest lucru, și să își dea seama, măcar în al 12-lea ceas, că de ei depinde întreaga lor viață. (…) Sperăm ca aceste medii să crească. Din ce am discutat și eu cu directorii unităților școlare, dumnealor au aceeași părere: copiii sunt foarte relaxați când vine vorba de simulare deoarece nu are nicio miză. E adevărat că acea relaxare nu se regăsește și în școlile unde copiii își iau treaba în serios. Mai sunt puține luni până la examenul propriu-zis și mulți dintre ei vor fi puțin treziți la realitate și vor încerca să mai recupereze din materia pierdută. Eu consider că acest număr de 751 se va modifica”, a declarat inspectorul școlar general Dana Constantinescu.

65,6% – procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 la nivel național
Ministerul Educației a anunțat că, la nivel național, procentul notelor mai mari sau cu 5, pe discipline, este următorul: Limba și literatura română – 71,17% (88 de elevi au obținut nota 10), Matematică – 59,77% (980 de elevi au obținut nota 10), Limba și literatura maternă – 79,49% (22 de elevi au obținut nota 10). Procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este 65,6%. 25 de elevi au obținut media 10. ”Cele mai bune rezultate au fost obținute în Municipiul București (82,1%) și în județele Cluj (77,6%), Argeș (71,5%), Brăila (71,3%) și Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenți, rezultatele indică o creștere substanțială a mediilor mai mari sau egale cu 5”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației. Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările naţionale se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here