Şcoala Gimnazială Hurezani şi Şcoala Gimnazială Ciuperceni din judeţul Gorj au fost desemnate câştigătoare în cadrul primei ediţii a proiectului de economie circulară “Let’s Be ECO!”.
Competiţia s-a desfăşurat în perioada ianuarie-martie a.c., fiind organizată de echipa “Let`s Do It, Romania!” împreună cu Garda Naţională de Mediu. 33 de şcoli din mediul rural, cele mai implicate în activităţi de reutilizare creativă, vor primi laptopuri şi birouri. Printre acestea se numără şi Şcolile Gimnaziale Hurezani şi Ciuperceni din judeţul nostru. La acestea, premiile urmează să ajungă până pe 30 aprilie 2017. În proiect au fost implicate 716 şcoli din toate judeţele din ţară, reprezentând 25% din şcolile din mediul rural din România. Peste 57.820 de elevi au realizat 44.685 de lucrări din materiale reciclabile. Topul judeţelor ca număr de şcoli implicate este: Iaşi – 40 de şcoli, Bacău – 37 de şcoli, Suceava – 32 de şcoli, Galaţi – 30 de scoli, Dâmboviţa -29 de școli.
“Let’s Be ECO!” promovează conceptul de economie circulară, care susţine dezvoltarea sustenabilă şi diminuarea risipei prin consumul raţional de resurse. În competiţie au participat şcoli primare, licee, şcoli de arte şi meserii şi chiar o şcoală specială aflată în sistemul de detenţie din România (Tichileşti, Brăila). “Suntem bucuroşi că un număr atât de mare de şcoli au răspuns pozitiv la îndemnul nostru de a economisi resursele. Concursul s-a bucurat de o popularitate care ne-a depăşit orice aşteptare, iar creativitatea copiilor ne-a făcut jurizarea extrem de grea. Pentru că încurajăm şi egalitatea la şanse, în perioada 15 martie – 30 aprilie, «Let’s Do It, Romania!» va realiza un raport cu privire la situaţia dotărilor cu calculatoare din mediul rural din România, în vederea identificării nevoilor acestora pentru acces la educaţia modernă. Felicitări câştigătorilor şi mulţumim tuturor şcolilor participante pentru implicare!”, a declarat Andrei Coşuleanu, Coordonator de proiect “Let’s Be ECO!”.
Campania de încurajare a reutilizării resurselor pentru şcolile din mediul rural a implicat peste 57.820 de elevi. Aceasta a inclus ateliere de reutilizare creativă a deşeurilor, în cadrul cărora copiii şi-au folosit imaginaţia şi ingeniozitatea şi au făcut picturi pe teme ecologice, haine din deşeuri, origami, maşinuţe din PET-uri, roboţei din doze de sucuri etc.
Izabella Molnar