Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”, între tradiţie şi plăcerea de a dărui

374

Ziua de 1 Martie, Ziua Mărţişorului este o zi specială pentru că fiecare dintre noi dăruim şi primim, cu mare plăcere, o parte din sufletul şi dragostea noastră. În zilele noastre, mărţişorul este un simbol al primăverii care vrea să vină, iar realizarea lui a devenit o adevărată operă de artă. Oamenii oferă cu multă plăcere doamnelor şi domnişoarelor mărţişoare, de 1 Martie, ca simbol al admiraţiei lor, respectului sau stimei pe care o poartă persoanei respective.

Tradiţia mărţişorului este foarte veche, chiar de pe vremea romanilor. Atunci, Anul Nou se sărbătorea la începutul lunii martie. În acea zi, oamenii îşi dăruiau mărţişoare pentru a le purta noroc tot anul. Tot de la romani vine şi cuvântul „mărţişor”, fiind denumirea populară a lunii martie, lună închinată zeului Marte, cel care personifica renaşterea naturii.
Indiferent de forma pe care mărţişoarele o iau, indiferent de modul în care ele sunt realizate, important este rezultatul final – acea mare bucurie din sufletul persoanei care le primeşte.
La această mare bucurie ne-am gândit şi noi, ca de fiecare dată, cu consecvenţă şi dăruire, cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu”. Odată cu sosirea primăverii, şcoala este locul în care bucuria reînvierii naturii se revarsă peste toţi şi peste toate şi, aşa cum am procedat de fiecare dată în preajma sărbătorilor, când am oferit daruri celor aflaţi în nevoie, ne-am gândit ca acum să aducem o bucurie copiilor aflaţi în dificultate.
Cunoscând dorinţa şi plăcerea copiilor de a participa la activităţi extracurriculare, am confecţionat în cadrul orelor de Educaţie tehnologică şi Abilităţi practice mărţişoare şi felicitări de 8 Martie. Scopul pe care ni l-am propus a fost nu doar dezvoltarea abilităţilor de a confecţiona diferite obiecte, ci şi formarea abilităţilor antreprenoriale ale elevilor. De aceea, în zilele de miercuri, 27 februarie 2013, şi joi, 28 februarie 2013, am organizat în incinta şcolii un Târg de mărţişoare, în cadrul căruia au fost valorificate produsele realizate de către elevi sub îndrumarea cadrelor didactice.
Fondurile obţinute în urma acestei acţiuni s-au îndreptat spre Fundaţia „S.O.S. Copiii Gorjului”, aducând, sperăm noi, o mare bucurie în sufletul acelor copii aflaţi în dificultate.
Majoritatea activităţilor de voluntariat desfăşurate de elevii şi cadrele didcatice ale şcolii sunt parte integrantă a proiectului Comenius Regio – ,,Cetăţenie activă în context european”, care se va încheia în luna august.
Înv. Anca Bouleanu
Director – Prof. Aurel Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here