Salvia (Salvia officinale) – beneficii şi proprietăţi

3995

Salvia este o plantă meliferă originară din zona Mediteraneană, care creşte cultivată în grădini însorite, cu tulpină mult ramificată, ierboasă în partea superioară şi lemnoasă în partea inferioară. Frunzele alungite, păroase pe ambele feţe, un timp sunt de culoare argintie şi apoi devin verzi-cenuşii, iar florile grupate sunt albastre cu nuanţe de violet.În scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite.
Compoziție: frunzele de salvie conţin un ulei volatil reprezentat prin substanţe terpenice, tuionă, tuiol, salven, sabinol. Frunzele mai conţin taninuri, principii amare, vitamina B1, C, săruri de potasiu, glicozide, polifenoli şi răşini.
Acțiune: salvia se remarcã prin multe proprietăţi benefice, dar probabil cea mai notabilă dintre ele este aceea de a diminua transpiraţia(efect antisudorific pronunţat).Preparatele din salvie atenuează procesele fermentative din intestin şi favorizează eliminarea gazelor, stimulează secreţia de bilã a ficatului, au un uşor efect hipoglicemiant, acţiune antispastică, astringentă şi antiseptică, bacteriostatică.Se mai menţionează şi un efect calmant asupra sistemului nervos.
Indicații terapeutice: preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiraţiei excesive în diverse stări, cum ar fi distoniile neurovegetative şi menopauza. De asemenea, preparatele din salvie sunt utile în stările de meteorism abdominal, în dischineziile biliare, ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, în unele dureri abdominale, în inflamaţiile mucoaselor (stomatite, gingivite, faringite, amigdalite) şi ale pielii sau în acnee.

Administrare:
Pentru combaterea balonării abdominale şi în dischineziile biliare, se poate administra infuzia preparată din 1 linguriţă de frunze la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Pentru reducerea transpiraţiei, infuzia se va prepara în acelaşi fel, dar se va bea rece.
În gingivite, afte bucale, faringite şi amigdalite, se poate face gargară, de mai multe ori pe zi, cu infuzie preparată din 2 linguriţe de frunze de salvie la 100 ml de apă. În acnee se pot aplica comprese îmbibate într-o infuzie pregãtită din 1 lingură de frunze la 100 ml apă.

Precauţii şi contraindicaţii
Nu se administrează la femeile care alăptează, deoarece poate diminua secreţia lactată.

În cosmetică
Uleiul volatil din frunzele de salvie este folosit în industria cosmeticã pentru fabricarea diverselor parfumuri.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here