Salvamont Gorj, între echipele cu cea mai intensă activitate din țară

959

Consiliul Naţional al Serviciilor Publice Salvamont a centralizat activitatea, pe anul 2015, a celor 34 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România, structuri ce au participat la un număr de 4.536 de acţiuni de salvare. Un număr de 1.704 acţiuni s-au desfăşurat pe timp de vară, 2.832 de acţiuni au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 de acţiuni în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. Serviciul public judeţean Salvamont Gorj a realizat în anul 2015 un număr de 183 de acţiuni de salvare, cu peste 50 de intervenţii faţă de media naţională corespunzătoare celor 34 de structuri de salvare montană din ţara noastră.

În cele 4.536 de acţiuni, la care au participat salvamontiștii, au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.
De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.
“Din analiza datelor s-a constatat că acesta este primul an în care acţiunile pe timp de vară şi cele de iarna din zona alpină au ajuns la un număr aproape egal cu cel al celor de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, a schiului de tură, apariţia şi dezvoltarea de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură, precum şi apariţia de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute de participanţi la start”, a confirmat Sabin Cornoiu, președintele CNSPS, director S.P.J.SALVAMONT Gorj.

salvamontSalvamont Gorj, fruntaș la acțiuni
Serviciul public judeţean Salvamont Gorj a realizat în anul 2015 un număr de 183 de acţiuni de salvare, cu peste 50 de intervenţii faţă de media naţională corespunzătoare celor 34 de structuri de salvare montană din ţara noastră.
În cadrul celor 34 de structuri de salvare montană din România activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 250 sunt salvatori montani angajaţi.
România, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), este membră în cele două mari organisme internaţionale care reglementează pe plan mondial această activitate CISA-IKAR – Comitetul International de Salvare Alpină, respectiv F.I.P.S. – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi.
Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Pfff!!!! Ma faceti sa rad:)) Nu contest activitatea baietilor din echipa gorjeana, dar din pacate nu sunt chiar atat de „fruntasi”. Spor in continuare!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here