Sabia lui Tudor Vladimirescu, atracţie şi pentru deţinuţi

566

La finele săptămânii trecute, acţiunile de interacţionare s-au ţinut lanţ pentru o parte dintre deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu. Nu doar că aceştia au vorbit cu un grup de elevi veniţi în vizită, ci s-au deplasat la Muzeul Judeţean de Istorie pentru a vedea expoziţia cu sabia lui Tudor Vladimirescu.

Vineri, 22 aprilie, un grup de deţinuţi custodiaţi de Penitenciarul Târgu-Jiu au vizitat Muzeul Judeţean de Istorie “Alexandru Ștefulescu” din municipiu. Acţiunea a avut drept scop învăţarea conduitelor pro-sociale de către deţinuţi şi exersarea acestora, pe cât posibil, în cadrul comunităţii locale, facilitându-se astfel recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, sporind şansele de reintegrare socială şi diminuând riscul recidivei. Persoanele custodiate au fost însoţite de un ghid care le-a prezentat obiectele cu valoare istorică, atracţia principală fiind sabia lui Tudor Vladimirescu, ce s-a aflat pentru câteva zile în custodia muzeului.
De asemenea, săptămâna trecută, Penitenciarul Târgu-Jiu a primit vizita mai multor grupuri de elevi de la unităţile de învăţământ din municipiu în cadrul Programului “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. La aceste întâlniri au fost abordate discuţii care au ca subiect evoluţia fenomenului violenţei în şcoli şi prevenirea delincvenţei juvenile. Persoanele private de libertate au vorbit deschis despre cauzele care au contribuit la săvârşirea de infracţiuni, influenţa anturajului şi consecinţele asupra lor şi a familiilor lor. De asemenea, s-a atras atenţia asupra comportamentelor deviante, a absenteismului şi abandonului şcolar, consumului de alcool şi droguri. Scopul principal al activităţii a constat în conştientizarea de către adolescenţi a riscurilor comportamentelor deviante, precum şi diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul deţinuţilor, dar şi asumarea răspunderii pentru fapta proprie. În cadrul Programului naţional “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, şi deţinuţii înscrişi la activitatea de şcolarizare au fost implicaţi în activităţi în comunitate: vizită în Parcul Central din Târgu-Jiu unde au admirat operele lui Constantin Brâncuşi şi vizionarea unei piese la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Prin aceste acţiuni, Penitenciarul Târgu-Jiu urmăreşte ca persoanele custodiate să exerseze, în cadrul comunităţii locale, conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială, administraţia locului de deţinere manifestând o preocupare constantă în acest domeniu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here