Rețeta săptămânii – Prăjitură poloneză

1116

Ingrediente
Foi:
500 g făină, 2 ouă, 60 g zahăr cristal, 1 linguriță praf de copt, 1 lingură pudră de cacao, 150 g unt sau margarină, 50 g ciocolată, 1 lingură gem de afine

Cremă:
800 ml lapte, 10 linguri făină, 100 g zahăr pudră, 100 g zahăr cristal, 1 plic zahăr vanilat, 1 lingură suc de lămâie, 1 lingură pudră de cacao, 250 g unt

Glazură:
150 g ciocolată, 80 g unt, 3 linguri ulei, 1 lingură gem de afine

Mod de preparare:
Într-un bol, se amestecă gemul de afine împreună cu două linguri de unt și ciocolată. Se pun la bain-marie untul și ciocolata cât să se topească. Separat, se amestecă untul rămas împreună cu făina, cacaua și praful de copt. Se încorporează cele două ouă bătute în prealabil cu zahărul și amestecul de ciocolată topită. Se împarte aluatul obținut în trei părți egale.Din fiecare parte se întinde câte o foaie cu dimensiunea de 35 x 27 cm. Se coace fiecare foaie în tavă tapetată cu hârtie de copt, la cuptorul preîncălzit la 190° C timp de 8 – 10 minute. Pentru cremă, se amestecă împreună laptele, făina, zahărul pudră și cel cristal. Se pune compoziția într-o crăticioară la foc. Se gătește amestecând constant până când crema se îngroașă ca o budincă, apoi se îndepărtează de pe foc. Se lasă deoparte să se răcească, apoi se încorporează puțin câte puțin untul. În 2/3 cremă se încorporează zahărul vanilat și sucul de lămâie, iar în restul de 1/3 cremă se încorporează pudra de cacao.Pentru glazură, se topește ciocolata la bain-marie împreună cu untul. Se adaugă uleiul și gemul de afine, apoi se amestecă până când se obține o glazură omogenă. Pe una dintre foi se întinde uniform 2/3 din crema albă. Se pune a doua foaie și se distribuie uniform crema cu cacao. Se așează a treia foaie și se întinde crema albă rămasă. Deasupra se distribuie glazura de ciocolată. Înainte de a porționa, se introduce prăjitura la frigider timp de 2-3 ore cât să se închege glazura.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here