Recensământul agricol din Gorj, aproape de finalizare

334

recensamantDin informaţiile centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Gorj asupra ritmului de colectare a datelor statistice în teren la Recensământul General Agricol, în perioada 2 decembrie 2010 – 12 ianuarie 2011, se constată că s-au completat 96,50% din numărul total al chestionarelor statistice estimate a fi înregistrate în cadrul recensământului în judeţul nostru.

Înregistrarea datelor statistice privind recensământul agricol s-a încheiat în 27 de localităţi din totalul celor 70 existente la nivelul judeţului Gorj, fiind completate 96,50% din totalul chestionarelor estimate a fi înregistrate, peste media pe ţară de 96,02%. Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Gorj, Gheorghe Popescu, a declarat că, la raportarea din 19 ianuarie, judeţul Gorj ocupa locul 15 între judeţele ţării, în urcare faţă de raportarea de săptămâna trecută, atunci când era plasat pe locul 40 naţional. Totodată, la aceeaşi dată, recenzarea era încheiată pentru un procent de 61,04% din totalul mapelor ce se recenzează, fiind finalizate 448 de mape din totalul de 734, iar în 48 de localităţi, înregistrarea datelor statistice a fost superioară mediei superioară mediei calculate la nivel naţional.

Recenzori, înlocuiţi

Potrivit directorului DJS Gorj, în perioada 2-15 decembrie 2010 au fost înlocuiţi 14 recenzori pe motive de boală cu recenzori de rezervă din care câte doi în municipiul Târgu-Jiu, comunele Aninoasa, Glogova şi Văgiuleşti, şi câte unul în Bâlteni, Căpreni, Fărcăşeşti, Leleşti, Peştişani şi Polovragi. „În ultima localitate menţionată a fost înlocuit şi un recenzor şef tot pe motiv de boală, la fel cum s-a trecut şi la înlocuirea coordonatorului de la Târgu-Cărbuneşti. Înlocuirile s-au făcut pe bază de proces verbal de predare-primire a materialelor de recensământ şi după o prealabilă instruire”, a declarat Popescu.

Avansare în urma lucrului în teren

El a mai precizat că, după raportările de acum o săptămână care ne plasau pe ultimele locuri la nivel naţional, reprezentanţii DJS Gorj s-au deplasat în teritoriu şi au reuşit să îi impulsioneze pe recenzori să îşi completeze în timp util chestionarele pentru recensământ, fapt care a dus la avansarea judeţului nostru de pe locul 39 în 14 ianuarie pe locul 15 în 19 ianuarie. „Este o creştere semnificativă şi suntem siguri că ne vom menţine până la sfârşitul recensământului în jurul acestei poziţii”, a adăugat Gheorghe Popescu.

Reprezentantul DJS Gorj a mai spus că la raportarea din 8 decembrie, Gorjul era pe locul 9 pe ţară, a coborât pe locul 13 la raportarea din 10 decembrie, pe locul 28 la cea din 15 decembrie, locul 35 la cea din 17 decembrie, a avansat pe locul 24 la cea din 22 decembrie şi pe 22 la cea din 29 decembrie 2010. De asemenea, judeţul Gorj a coborât pe locul 24 la raportarea din 5 ianuarie, pe 34 la cea din 7 ianuarie şi pe locul 40 la raportarea din 12 ianuarie.

Directorul DJS Gorj a mai declarat că, pentru finalizarea procesului de recenzare se va impune deplasarea membrilor Comisiei judeţene şi a celor din Secretariatul tehnic în localităţile ce le-au fost repartizate, aceştia având obligaţia de a acorda sprijin şi asistenţă tehnică în procesul de verificare, validare şi circuitul mapelor cu instrumentarul statistic de la Recensământul General Agricol până la 31 ianuarie.

Ulterior, începând cu 1 februarie, membrii Secretariatului tehnic judeţean vor prelua, pe bază de proces verbal, mapele, centralizatorul la nivelul fiecărei localităţi şi procesului verbal de validare a datelor la nivel de către Comisia Locală, de la coordonatori pentru a verifica completitudinea, coerenţa şi relevanţa datelor provizorii şi a da în prelucrare date fiabile privind rezultatele provizorii la principalii indicatori şi care vor fi supuse validării de către Comisia judeţeană de recensământ.

27 de localităţi încheiate

Din datele furnizate de şeful DJS Gorj, localităţile unde recensământul agricol s-a încheiat sunt Motru, Novaci, Ţicleni, Alimpeşti, Baia de Fier, Bărbăteşti, Berleşti, Bolboşi, Brăneşti, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Cătunele, Crasna, Dănciuleşti, Fărcăşeşti, Glogova, Licurici, Mătăsari, Polovragi, Runcu, Săcelu, Samarineşti, Scoarţa, Slivileşti, Ţânţăreni şi Văgiuleşti. La polul opus, un ritm mai scăzut se înregistrează în localităţile Valdimir, Godineşti, Ciuperceni, Băleşti, Bălăneşti, Căpreni, Bumbeşti-Jiu, Turcnei, Muşeteşti, Albeni, însă totuşi, în toate acestea, procentul de încheiere al recensământului general agricol depăşeşte 80 de procente.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here