Proiectul de intervenție socio-culturală CONGRUENT continuă implementarea programelor de psiho-educație, educație financiară, combatere a bullying-ului, campanii civice, antreprenoriat creativ și cinematerapie pentru cei 400 de părinți și copii din satul Ceauru, comuna Bălești.
În cadrul conferinței din 28 mai 2021, de la Prefectura Gorj, organizatorul proiectului, Asociația Docuart, a prezentat stadiile programelor aplicate deja în comunitate și următoarele etape pentru perioada verii. Programul de parenting a ajuns la a șaptea întâlnire, pentru perioada următoare urmând a se aborda temele: dezvoltarea psihică și cognitivă a copilului, identificarea problemelor – învățarea unor tehnici de lobby, strategii de parenting particularizate la nevoi și reducerea abandonului școlar. „Încercăm să fim cât mai bine conectați la realitatea din comunitate și să ne mulăm pe nevoile ei.
Am pus accent pe dezvoltarea continuă a comunității și pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la resursele care sunt disponibile, ceea ce pot accesa ei din punct de vedere instituțional, adică: ce resurse socio-economice pot accesa, ce resurse educaționale pot accesa, ce resurse cu privire la sănătatea fizică și mentală pot accesa în cazul în care întâmpină dificultăți”, a declarat Alexandra Cojocaru, psiholog.
Programul de cinematerapie
Activitățile de combatere a bullying-ului prin cinematerapie includ metode care își propun să limiteze propagarea și să diminueze impactul acestuia asupra elevilor. Intervențiile din cadrul atelierelor sunt coordonate de psihologi și regizori de film documentar, iar punctele cheie în derulare vor fi: observarea dinamicii de grup și creșterea spiritului coeziv; conștientizarea fenomenului de bullying și identificarea caracteristicilor și tipurilor acestuia; identificarea resurselor și soluțiilor în lupta cu acest fenomen; dezvoltarea de comportamente pro-sociale și de cooperare. Vizionările de film sunt completate cu exerciții ce vizează manifestarea empatică în cadrul colectivului de copii.
Curs de antreprenoriat
Se vor selecta, prin apel deschis, 20 de membri ai comunității pentru a participa la un curs de antreprenoriat, încurajând ideile de tip creativ – cum ar fi monetizarea unui meșteșug sau de sustenabilitate familială – cum ar fi transformarea unui hobby în afacere. Participanții vor dispune de bazele necesare unei activități antreprenoriale prin parcurgerea modulelor management, marketing, financiar și juridic, care vor contribui la reducerea disparităților educaționale, economice și sociale în raport cu ceilalți membri ai comunității. Cursul va avea o durată de 60 de ore și va include prezentări, jocuri de rol, exerciții individuale și de echipă, fiind orientat spre aspectele pragmatice ale antreprenoriatului ce pot fi aplicate local.
Ce urmează…
Din toamnă se vor relua activitățile non-formale pentru părinți și copii din cadrul programul de mentorat. Pentru lunile următoare se are în vedere activarea unui Grup de Inițiativă Locală (GIL) pentru organizarea de campanii de conștientizare, activități civice comune și acțiuni de dialog. Proiectul CONGRUENT este derulat de Asociația Docuart, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Antonie Mogoș”, cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este creșterea capacității grupurilor inter-etnice vulnerabile de copii și de adulți din comunitatea defavorizată pe o perioadă de 20 luni prin măsuri de incluziune, educație non-formală, parenting, mentorat, combatere bullying, dezvoltare economică prin workshop-uri și cursuri acreditate în antreprenoriat, consultanță în elaborare planuri de afaceri, activare Grup de Inițiativă Locală, derulare de campanii de conștientizare și realizare de propuneri către autoritățile publice locale.
Izabella Molnar