Proiect pentru stimularea performanţei şcolare înalte, în dezbatere publică

688

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se încearcă stimularea performanţei şcolare din învăţământul preuniversitar, prin acordarea unor recompense în bani elevilor care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şi competiţiile şcolare.

Scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de învăţare de înaltă performanţă, şi totodată, urmăreşte actualizarea cadrului normativ al măsurilor financiare necesare organizării competiţiilor şcolare pe discipline, pe meserii, tehnico-aplicative, ştiinţifice, de creaţie, cultural-artistice, sportive, a comunicărilor ştiinţifice, a simpozioanelor şi a competiţiilor extraşcolare tehnico-ştiinţifice, cultural-artistice, sportiv-turistice, a proiectelor educative la nivel judeţean, interjudeţean, regional, naţional şi internaţional şi stimulării excelenţei în învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională. Potrivit acestui proiect, elevii care participă la competiții școlare de orice tip și care obțin premii la fazele județene, regionale, naționale și internaționale vor fi recompensați cu premii în bani.
Astfel, elevii premiați la etapele județene ale competițiilor școlare ar urma să primească din fondurile primăriilor sau ale consiliilor județene sume cuprinse între 25 de lei (menţiune) şi 60 de lei (premiul I), iar cei premiaţi la etapele interjudeţene şi regionale vor fi răsplătiţi cu sume cuprinse între 35 de lei (menţiune) şi 85 de lei (premiul I).
La etapele naționale ale competițiilor, finanțarea premiilor vine de la Ministerul Educației și Cercetării Științifice, astfel că elevii vor primi pentru premiul I – 150 de lei, pentru premiul II – 115 de lei, pentru premiul III – 85 de lei, iar pentru mențiune – 65 de lei. Premii şi mai mari vor primi elevii care obțin rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile școlare desfășurate la nivel internaţional.
Mai exact, cei care obţin premiul I sau medalie de aur cu punctaj maxim vor primi 12.550 de lei, pentru premiul I se vor da 9.720 de lei, pentru premiul II – 8.330 de lei, pentru premiul III – 5.950 de lei, iar pentru mențiune – 4.065 de lei.

Premii şi pentru profesori şi şcoli
Profesorul care l-a pregătit pe elevul câștigător ar urma să primească un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului; la fel şi școala unde învaţă acesta. În plus, elevii și profesorii care îi pregătesc beneficiază, în cadrul programului, de gratuitate la cazare și masă, transport cu trenul, cu mijloace rutiere, maritime și cu avionul, dar și de diurnă și fonduri pentru obținerea vizei, plata asigurărilor medicale pentru participarea la competițiile internaționale.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here