Plan slab de reorganizare: Confecţia reduce personalul cu 5% din ianuarie

475

Conducerea Confecţia SA a prezentat la cererea sindicatului din unitate, ieri, planul de reorganizare al societăţii, impus ca urmare a faptului că unitatea este în insolvenţă. Planul în cauză impune şi o reducere cu 5% a personalului direct productiv, cu începere din luna ianuarie a anului viitor. Asta înseamnă că imediat după sărbători 10 din actualii angajaţi ar fi obligaţi să intre în şomaj, cei vizaţi fiind tocmai cei care au litigii de muncă cu unitatea. Reprezentanţii sindicatului Confecţia nu sunt de acord cu acest plan şi anunţă că îşi vor elabora propriul plan de reorganizare mai viabil decât cel deja realizat de administraţie.

Ieri dimineaţă, directorul Confecţia, Constantin Racoceanu, la cererea liderilor sindicali le-a prezentat lui Marius Măceşanu, liderul BNS Gorj, dar şi reprezentantei Sindicatului Confecţia, Cristina Sîrbu, planul de reorganizare al societăţii ce ar urma să intre în vigoare din 5 ianuarie. Planul este unul cu carenţe cred cei doi, deoarece cuprinde şi o reducere de personal, în condiţiile în care Racoceanu anunţase iniţial că nu se pune problema disponibilizării, deoarece fabrica are comenzi. Pe lista neagră a lui Racoceanu se află salariaţii în prag de pensionare şi cei care nu şi-ar fi realizat planul de lucru, fiind vorba de un aşa-zis “personal neperformant”. Sindicaliştii nu au înţeles la ce categorie de salariaţi s-a referit directorul Confecţia. “Ne-a spus că este vorba despre trimiterea acasă a oamenilor de mână, cei care în opinia lui Racoceanu, nu sunt doriţi de niciunul dintre şefi. Noi ne gândim că se referă la cei incomozi. Ar trebui să dea probă de lucru un maistru şi un om de mână, deoarece eu garantez că omul de mână este mai bun decât maistrul”, a declarat Sîrbu.

confectiaS-au mărit salariile pentru TESA
Sîrbu susţine că o parte a TESA, subordonaţii directorului economic, fără consultarea sindicatului, au primit o majorare de salariu de 10%, pe lângă cei prevăzuţi în contractul colectiv de muncă. “Le-am cerut în prezenţa administratorului judiciar să ne explice de ce respectivii au primit o majorare salarială de 20%, doar 10% fiind prevăzuţi în contract, asta pentru că se face discriminare salarială între salariaţi, dar au motivat lucruri incorecte. Trei persoane se află în acestă situaţie, având spor de calculator”, a completat lidera de sindicat. Restul salariaţilor au aceleaşi chenzine din 2012, fără majorări.

Sîrbu nu vrea salariaţi daţi afară
Lidera de sindicat i-a propus directorului Racoceanu să nu apeleze la disponibilizări, ci să folosească angajaţii indirect productivi în producţie. Este vorba despre maiştrii fără diplomă care ar putea presta ca muncitori calificaţi. Directorul Confecţia nu a fost însă de acord cu propunerea Cristinei Sîrbu.
Acesta susţine că unitatea are comenzi importante, şi chiar nu ar face faţă cu personalul avut în fabrică. Cu toate acestea, Racoceanu ar vrea să renunţe la incomozi, chiar dacă are nevoie stringentă de mână de lucru. “Este nevoie de tehnologi şi de CTC-işti, nu de maiştrii”, completează sindicalista.

O jumătate de oră, căldură în fabrică
Sîrbu i-a cerut directorului ca începând de luni să respecte şi programul de căldură în fabrică, în ultimele zile, angajaţii având parte doar de o jumătate de oră de căldură termoficată la locul de muncă. Angajaţii tremură în timp ce muncesc, iar administraţia fabricii se lăfăie în căldură, deoarece birourile sunt prevăzute cu o centrală separată. Luni la ora 15.30, Sindicatul Confecţia are Adunarea Generală în urma căreia se va stabili data alegerilor interne şi candidaţii la funcţiile sindicale.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here