Peste 290 de persoane, vaccinate antirabic

738

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu deține suficiente doze de vaccin antirabic, astfel încât să poată face faţă solicitărilor din următoarea perioadă. Până în prezent, potrivit managerului Tiberiu Tătaru, 292 de persoane au fost vaccinate cu acest ser.

În ultima perioadă a început să crească numărul persoanelor muşcate de animale, condiţiile meteo favorizând creşterea agresivităţii necuvântătoarelor. Astfel, tot mai multe persoane au nevoie de vaccin antirabic, însă, din fericire, spitalele s-au dotat cu serurile necesare. „Noi avem pe stoc doze de vaccin antirabic. Până în prezent, 292 de persoane au fost vaccinate cu acest ser”, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Tătaru confirmă că sunt acoperite toate solicitările venite din partea pacienţilor, stocul de antirabic fiind asigurat şi pentru următoarea perioadă.

Cinci doze de vaccin, la o muşcătură de animal
Specialiştii spun că este foarte important ca prezentarea la medic să aibă loc imediat după muşcătură, în maximum 24 de ore. Riscul de rabie există şi la muşcăturile care provoacă răni deschise, dar şi la cele care lasă doar zgârieturi, fără sânge. La spital, zona trebuie igienizată şi dezinfectată corect şi apoi se administrează vaccinul intramuscular. Este nevoie de cinci astfel de vaccinuri, la intervale recomandate de medicul infecţionist. Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here