Peste 100 de sindicaliști gorjeni, la mitingul organizat de Federația SANITAS

545

Federația SANITAS a organizat joi, 19 octombrie,  în Piața George Enescu din Capitală, un miting de protest față de tergiversările practicate de guvernanți privind problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România, conform unui comunicat al Federației. Mitingul a fost urmat de un marș de protest către Piața Victoriei, desfășurat în intervalul orar 12:00 — 14.00 pe traseul Piața George Enescu — Bulevardul Gheorghe Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei. La acest protest au participat și reprezentanți ai Sindicatului SANITAS Gorj.

 

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

La mitingul organizat, joi, în Capitală au participat peste 100 de sindicaliști din județul nostru, aceștia deplasându-se în București cu două autocare, dar și cu autoturismele personale.

Programul de proteste al Federației SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.

Reprezentanții Federației Sanitas au participat, miercuri, la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizațiile sindicale din domeniul sănătății și asistenței sociale. Conform unui comunicat al federației, premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia — Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluționarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri și alte inechități și omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea bugetară.

Vineri, 20 octombrie, urmează să aibă loc o nouă întâlnire, în care se vor analiza principii și variante de modificare a Anexei 2 a legii – cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupațională de funcții bugetare “Sănătate și Asistență Socială”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here