Pentru Laptele şi cornul, DSVSA Gorj aspreşte controale în creşe şi şcoli

326

dsvInspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au început în plin activitatea din noul an, directorul unităţii punând la punct deja la mai multe planuri de „atac”.

„Am decis ca din această săptămână să intensificăm controale în unităţile de învăţământ pentru a verifica desfăşurarea programului Laptele şi cornul, dar şi unităţile mari de producţie, cât şi să lucrăm pentru prevenirea gripei porcine”, ne-a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj. Unitatea va lua în vizor şi supermarket-urile şi hipermarket-urile pentru a urmări calitatea produselor cu termen minim de valabilitate tradiţionale sărbătorilor de iarnă şi care încă mai sunt în stocurile unităţilor comerciale.

Conform planurilor, activitatea sanitară şi alimentară din grădiniţe şi şcoli trebuie verificată de două ori într-un an şcolar, iar creşele din două în două zile. „Verificăm cele 27 de creşe de pe raza municipiului Târgu-Jiu, precum şi cele existente în Motru, Novaci şi Târgu-Cărbuneşti”. Inspectorii doresc să urmărească raţia calorică pe care o primesc copiii de până la 6 ani zilnic. „Aici avem o mare problemă deoarece trebuie să urmărim glucidele pe care un copil le mănâncă zilnic, deoarece nu vrem ca, mărirea volumului zahărului din sânge, să le cauzeze mai târziu micuţilor un anumit stadiu de obezitate”, a menţionat Iliuţă.
Totodată, până la terminarea anului şcolar în curs, inspectorii sanitari-veterinari gorjeni urmăresc desfăşurarea în bune condiţii a programului Laptele şi cornul. „Ştim din experienţele trecute că părinţii, dar şi copii sunt nemulţumiţi de produsele primite, care fie sunt prea tari, fie au termenul de valabilitate depăşit”.
Stop produselor verificate genetic
Iliuţă a precizat faptul că periodic, Autoritatea Naţională Sanitar-Verinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cere reprezentanţilor din teritoriu să verifice calitatea produselor în mod amănunţit, pentru a vedea dacă acestea nu au fost cumva modificate genetic sau nu prezintă infecţii cu factori microbieni. „Din fericire, Gorjul n-a înregistrat până acum astfel de probleme, însă vom avea grijă să verificăm calitatea produselor, de la cea mai ieftină apă comercializată până la cea mai sofisticată şampanie”. Nici noul virus gripal AH1N1 nu a fost dat uitării, inspectorii monitorizând porcinele aduse din Uniunea Europeană în Complexul din cartierul Iezureni, şi făcând diverse verificări pentru sănătatea animalelor, cât şi urmărirea documentaţiei de provenienţă. Conducerea DSVSA Gorj anunţă faptul că atât unităţile de învăţământ, cât şi agenţii comerciali riscă amenzi drastice. „Sancţionăm pornind de la nedepozitarea corectă a alimentelor şi până la autorizarea spaţiului. Firmele se pot alege, în cel mai bun caz, cu sancţiuni contravenţionale cuprinse între 600-40.000 lei, dar şi cu măsuri de rău augur, cum ar fi suspendarea temporară a activităţii unităţii sau chiar definitivă. Acesta din urmă se aplică totuşi destul de rar şi doar în cazurile când se constată cantităţi mari de produse modificate genetic sau care conţin ingrediente contaminate cu factori microbieni”.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here