Pentru investiţii – Termocentralele gorjene se îndatorează şi mai mult băncilor

356
Unităţile energetice din judeţul Gorj, adică Complexul Energetic (CE) Rovinari şi Complexul Energetic (CE) Turceni, apelează şi în acest an la creditele bancare pentru a realiza investiţiile de mediu programate pentru anul în curs.

Unitatea energetică de la Turceni are prognozaţi pentru 2010 să utilizeze 750 de milioane de lei pentru acest capitol, o parte resurse proprii şi o parte fonduri de la buget, în timp ce unitatea de la Rovinari va investi 355 de milioane de lei pe acelaşi domeniu. Banii ce vor fi investiţi la Turceni sunt de peste două ori mai mulţi decât cei ce vor fi investiţi de conducerea termocentralei de la Craiova. Din păcate, aceste noi împrumuturi vor creşte datoriile termocentralelor oricum lipsite de profituri fabuloase şi cu o cifră a afacerilor într-o continuă scădere.

Cele două complexuri energetice din judeţul Gorj vor derula, în acest an, investiţii de mediu şi de modernizare a blocurilor energetice. Per total, aceşti mari producători, alături şi de cel de la Craiova, vor cheltui pentru aceste investiţii 1,4 miliarde de lei. Pentru 2010, nivelul de realizarea a acestor investiţii dar şi cheltuieli sunt mai mari, la cele trei termocentrale, cu peste 55,5 % decât anul trecut.
CE Turceni se împrumută 450 de milioane de lei
Conducerea interimară a Complexului Energetic Turceni a planificat pentru anul în curs să realizeze investiţii în valoare de 750 de milioane de lei. Toate aceste investiţii trebuie să fie finalizate până în 2013, de aici şi graba managerilor de a face, chiar şi pe timp de criză, aceste investiţii. ,,Din investiţiile în valoare de 750 milioane lei planificate de Complexul Energetic Turceni pentru acest an, 200 de milioane lei vor fi asigurate din surse proprii, iar restul din credite de la bănci. Toate vor fi investiţii de mediu, în modernizarea blocului 6 şi in desulfurare”, a făcut public directorul general al CE Turceni, Octavian Graure. Termocentrala a mai contractat însă anul trecut un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Complexul Energetic Turceni si Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat astfel la 21 iulie 2009 acordul pentru un împrumut sindicalizat de 170 milioane euro, pe zece ani cu trei ani perioada de graţie, finanţare destinată reabilitării şi modernizării grupului 6 al companiei energetice.
CE Rovinari face credit de 271 de milioane de lei
Complexul Energetic Rovinari va investi anul acesta 355 de milioane de lei, bani din care, o mare pare, vor fi asiguraţi din credite. Astfel, viitorul credit la bancă al unităţii energetice va fi în valoare de 271 de milioane lei, iar, din sursele proprii pentru investiţii banii ce vor fi utilizaţi pentru investiţii nu vor depăşii valoare de 84 de milioane de lei. Astfel, anul acesta, 322 milioane lei din banii pentru acestea vor fi distribuiţi către termocentrală, în instalaţiile de şlam dens, pentru blocurile 3 şi 6, în instalaţiile de desulfurare a gazelor şi în lucrări de modernizare la blocul energetic nr. 6. De asemenea, 33 de milioane de lei vor fi investite în partea minieră, în perimetrele de exploatare a lignitului. CE Rovinari, producătorul de stat de energie electrică şi termică, a accesat însă, anul trecut, un împrumut de 100 milioane de lei (23,6 mil. euro) de la banca de stat, CEC Bank, credit care a crescut datoria totală a companiei la circa 100 milioane de euro.
Complexul Energetic Turceni a investit în 2009 circa 350 milioane lei, investiţii egale cu ale Complexului Energetic Rovinari, în timp ce investiţiile Complexului Energetic Craiova s-au ridicat, anul trecut, la 207 milioane euro.
Investiţii amânate la începutul crizei
Companiile din domeniul energetic au fost obligate la finalul lui 2008 să amâne investiţii de 700 milioane de euro, după ce o serie de instituţii financiare au blocat, din cauza crizei de lichidităţi de la nivel mondial, acordarea mai multor împrumuturi sindicalizate. Atunci, mari instituţii financiare, ca BERD sau UniCredit, au trecut pe linie moartă finanţările sindicalizate pentru Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, dar şi pentru Hidroelectrica. Având totuşi nevoie de aceste credite, producătorii de energie fiind obligaţi să finalizeze investiţiile necesare îmbunătăţirii standardelor de mediu, companiile în cauză au fost nevoite să accepte creşterea dobânzilor chiar şi cu 1,5-2% în euro. Deşi CE Turceni convenise cu BERD pentru un credit de 300 milioane de euro, CE Rovinari cu UniCredit pentru un împrumut de 80 milioane de euro, iar Hidroelectrica avea pe lista scurtă patru bănci, aceste companii nu au reuşit să finalizeze încă negocierile, băncile solicitând săptămânal noi clarificări.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here