Vacanţa inter-semestrială a fost ocazia perfectă pentru relaxare la munte, la Rânca înregistrându-se un număr destul de mare de turişti dornici de distracţie. Pentru salvamontişti, ultima săptămână a fost destul de agitată, aceştia fiind solicitaţi la 18 cazuri, dintre care 7 în week-end. Potrivit directorului Salvamont Gorj, cele mai grave cazuri au fost: o fractură de femur, o dublă fractură de tibie şi peroneu şi un traumatism facial.
Pentru 18 iubitori ai muntelui, care şi-au petrecut timpul liber la Rânca, în ultima săptămână, distracţia s-a terminat cu traumatisme şi chiar fracturi, în unele cazuri. Salvamontiştii au acordat primul ajutor răniţilor, cele mai grave cazuri fiind transportate la spital.
“Pe vacanţă am avut 18 intervenţii, din care 7 pe ultimul week-end. Două cazuri au fost transportate la spital cu ambulanţa Salvamont şi alte două cazuri predate ambulanţei SJA. Cele mai grave accidente au fost: o fractură de femur, o dublă fractură de tibie şi peroneu, un traumatism facial, în rest entorse, luxaţii, plăgi, afecţiuni care au permis deplasarea accidentaţilor cu maşinile personale la unităţile medicale pentru control de specialitate, sau au fost tratate de salvamontişti la faţa locului”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj.
Ambulanţa Salvamont, salvarea accidentaţilor
Asigurarea în permanenţă a unei ambulanţe Salvamont în Rânca s-a dovedit o măsură foarte bună. Potrivit conducerii Salvamont Gorj, săptămânal 1-2 persoane au fost transportate către spitale în condiţii de vreme foarte rea sau atunci când în substaţia Novaci nu exista o ambulanţă disponibilă.
Asistenţa în staţiunea Rânca a fost asigurată cu câte 6-8 salvatori zilnic, echipaje de salvamontişti asigurând asistenţa pe pârtiile de schi şi săniuş, dar şi la cabinetul medical din cadrul Bazei centrale Salvamont din staţiune.
Minodora Sucea