Partidele care au votat noua lege a pensiilor. Acuzațiile aduse Casei Naționale de Pensii

186
  • Pensia de urmaș, în funcție de pensia recalculată
  • Procese colective

Federația Națională a Muncii a dat publicității un punct de vedere venit din partea unui fost salariat, privind modul în care au fost fraieriți pensionarii și din rândul minerilor, prin noua lege care va intra în vigoare peste câteva zile.

Iată acuzațiile care se aduc Casei Naționale de Pensii: Hoția venită prin deciziile de recalculare a pensiilor: ”719.259 de pensionari care au avut grupe de muncă au fost fraieriți, pierzând la recalculare până la 50% din pensia lor. Acestora li se adaugă 632.000 de pensionari din agricultură și 393.000 pensionarii ieșiți pe invaliditate.
1.800.000 de pensionari au fost ciuruiți.

Cei care au votat legea au fost cei din PSD, PNL și AUR. IAR USR a făcut PNRR și s-a angajat ca pensiile să nu depășească 9,4% din PIB.

Deși va rămâne în plată calculul avantajos, adică pensia actuală, de la 1.01.2025, când se va face indexarea, se pierde cei 10,4%, întrucât indexarea se va aplica la pensia recalculată( diminuată) si nu la cea în plată.

Vă dati seama câți ani vor astepta cei care au o scădere de 50%? Minim 15 ani, având în vedere că indexarea cu rata inflației, ce se va acorda în 2026, va fi de 5%? Or mai trăi ortacii și siderurgiștii 10-15 ani să vadă ceva în plus la pensie?
Cel mai grav este că dacă mor, urmașii lor( șotie, copii, parinți), vor primii pensie de urmași, calculată din pensia recalculată, nu cea în plată. Adică 50% din nimic.

Dar și mai grav este pentru cei care ies la pensie de la 01.09.2024, pentru ca la ei pensia diminuată se va aplica din luna următoare, ieșirii la pensie.

Art. 15, alin (2) din Constituie se prevede neretroactivitatea legii, motiv pentru care CCR, prin decizia 57/2007, a învederat că legiuitorul poate modifica prin lege legislația privind data când operează recalcularea pensiilor, dar orice prevedere noua se aplică doar pentru viitor.

De asemenea, prin decizia 120/ 2007, CCR a statuat că acțiunea de recalculare are efecte doar pentru viitor. Iar decizia CCR nr. 375/2005, stipulează că noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, în privința cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, începând cu data intrării în vigoare a legii noi.

Decizia CCR 874/2010 învederează că, cuantumul pensiei se constituie într-un drept câștigat, astfel ca diminuarea ei nu poate fi acceptată, nici măcar cu caracter temporar.

Dacă legiuitorul ar vrea, eu aș rezolva rapid prostia asta, aș face un simplu amendament la art 144 din Legea 360/2023 și aș propune:
Art 144/1
* La acordarea punctelor de stabilitate, se va ține cont și de anii obținuți suplimentar prin grupele speciale de muncă*.

Vă prezint două decizii de recalculare a pensiei, puse la dispoziție de doi mineri, una diminuată cu 3350 lei, iar a doua cu 1600 lei. Adică mai mici cu 40% și 28%…

Ce e de făcut, că văd că toți neaveniții își dau cu părerea și au ajuns juriști. Nu trebuie facută contestație la Casa de Pensii județeană, e o prostie. Aveți 45 de zile, asa cum s-a menționat în deciziile de recalculare, să chemați în judecata Casa de Pensii, la Tribunal, pe CONTENCIOS ADMINISTRATIV.

Vă sfătuiesc să vă organizați și să faceți procese colective( plătiți mai puțin un avocat sau aveți răbdare până concep o cerere de chemare în judecata). Și înarmati-vă cu multă răbdare, procesele vor dura 3 ani.( acum se dau termene la 8 luni).

Până atunci, organizati-vă și începeți protestele, luați cu asalt primăriile, prefecturile, casele de pensii și sediile partidelor. E cea mai rapidă metodă și cea mai eficientă. Și de a de pământ cu hoții”,a încheiat fostul salariat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here