Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul Conf. univ. dr. Marcel ROMANESCU, Primarul Municipiului TÂRGU-JIU – ,,Suntem într-o transformare permanentă, iar oamenii acestui oraş, cetăţenii municipiului, au o anumită aşteptare din partea noastră”!

2583

-Rep. Domnule Primar, încă de la început, vă pot spune că este pentru mine o deosebită onoare de a fi prezent în acest birou primitor, în pofida faptului că sunteţi atât de ocupat cu problemele dumneavoastră curente!
-M.R. Domnule profesor, cred că acesta este şi un bun prilej de a prezenta activitatea mea şi a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, pentru că venind din mediul universitar, unde am colaborat cu oameni de o bună factură intelectuală timp de aproape douăzeci de ani, fiecare întâlnire cu oamenii a însemnat şi înseamnă pentru mine şi oportunitatea de a cunoaşte mai bine ideile unor oameni ca dumneavoastră, ca şi ale generaţiei tinere din Universitatea «Constantin Brâncuşi», pentru că, de fapt, sunt ideile celor care vor continua mai departe dezvoltarea muncipiului şi a judeţului!

,,Un bun prilej de a prezenta activitatea mea şi a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu”!

-Rep. Aşadar, veniţi dintr-un mediu academic, iar la primărie vă confruntaţi cu altfel de probleme, mai concrete, mai palpabile şi poate mai urgente în ceea ce priveşte metodele şi mijloacele corespunzătoare pentru găsirea unor soluţii de rezolvare.
-M.R. Aşa este, urgenţa este termenul pe care îl folosim permanent şi pe care încerc să-l implementez pentru a vedea cum se desfăşoară munca angajaţilor din primărie, pentru că suntem într-o transformare permanentă, iar oamenii acestui oraş, cetăţenii municipiului, au o anumită aşteptare din partea noastră!
-Rep. Dar angajaţii din primărie au înţeles şi au asumat întotdeauna acest imperativ al urgenţei unor măsuri necesare?
-M.R. Întotdeauna, când a fost vorba despre o urgenţă, am venit cu dorinţa şi chiar cu invitaţia către angajaţii mei ca să înţeleagă importanţa unei activităţi, mai ales că trecem printr-o perioadă mai dificilă, când ne confruntăm cu această pandemie, o realitate nedorită de nimeni, dar, totuşi, care impune măsuri necesare, mai ales că şi cetăţenii au aşteptări mult mai mari de la noi! Pe de altă parte, e nevoie de multă implicare pentru orice om, pentru a depăşi un asemenea moment, aşa cum v-am spus!
Rep. Care sunt problemele care vă frământă în clipa de faţă în calitate de primar?
-M.R. Nu numai în clipa de faţă, ci chiar din perioada primului meu mandat de primar am fost preocupat de rezolvarea problemelor traficului din municipiu, în acest sens referindu-mă, desigur, şi la traficul infernal din toate marile oraşe ale României şi din lume! Aş dori să vă spun că înainte de a veni la acest interviu cu dumneavoastră, am fost pe varianta ocolitoare a muncipiului, zona de «centură», cum se spune…
-Rep. Văd că folosiţi expresia «varianta ocolitoare», deci nu agreaţi expresia varianta de «centură», care e mai deochiată în anumite privinţe!
-M.R. Folosesc şi această formulă pentru că mă gândesc la modul cum se derulează investiţia şi, în acest sens, vreau să le dau o veste bună târgujienilor, şi nu numai dumnealor, pentru că suntem în măsură să afirmăm că vom avea, cât de curând, o centură funcţională a muncipiului, care va prelua cel puţin 30% din volumul traficului rutier!
-Rep. Mi se pare un element de noutate în dialogul nostru de astăzi!
-M.R. Pe de altă parte, această problemă stringentă a traficului infernal are o singură rezolvare, ca şi în ţările dezvoltate, numai prin asigurarea unui transport în comun super eficient, super dotat, pentru că am depus mai multe proiecte, mai ales cu finanţare europeană, iar pe această cale vreau să mulţumesc Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, personal, doamnei Director General Marilena Bogheanu, pentru că avem implementat un proiect de modernizare a transportului în comun din Municipiul Târgu-Jiu, în valoare de 45 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare infuzie de capital care s-a făcut vreodată în transportul în comun din Târgu-Jiu!
-Rep. Cred că este o investiţie care îmbunătăţeşte transportul în comun în viitor!
-M.R. Aş dori să mai adaug faptul că, începând din anul 2023, vor fi preluate o serie de probleme care mai apar, pentru că în momentul în care ai un transport în comun corespunzător, nu mai apelezi la propriul autoturism, iar, dacă mijloacele de transport în comun sunt ecologice, vom fi şi noi mai eficienţi!
-Rep. Dar şi actualele troleibuze folosite pentru transportul în comun sunt ecologice!
-M.R. Da, avem în muncipiu un transport în comun ecologic, desfăşurat cu troleibuze, iar în momentul în care vom avea aproape 40 de troleibuze noi, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, deci, în acest fel, situaţia se va îmbunătăţi considerabil!
-Rep. E un proiect care facilitează transportul oamenilor în anii care vin, când, sperăm să nu mai fie restricţiile de astăzi!
-M.R. De fapt, avem în vedere cam trei proiecte legate de transportul în comun, care ajută foarte mult şi la descongestionatea traficului, prin determinarea cetăţeanului să folosească acest mijloc de transport în comun şi să fie mulţumit de serviciile noastre!,

,,Mă bucur mult, că am avut întotdeauna o bună colaborare cu oamenii din presă”!

-Rep. Pentru că Municipiul Târgu-Jiu este şi un punct de atracţie turistic legat de operele brâncuşiene, acest lucru v-a determinat să înlocuiţi pavajul din ciment cu pavajul din piatră de granit, cu toate că acest lucru presupune şi costuri mai mari?
-M.R. Da, dar costurile mai mari sunt compensate prin crearea unei alte imagini mult mai atractive a municipiului nostru, pentru că e vorba despre un material durabil şi mai atractiv, cum vă spuneam, din multe puncte de vedere!
Rep. Aveţi o gândire vie şi o viziune modernă mai largă, domnule primar!
-M.R. În urmă cu aproximativ 15 ani, a fost pregătit un astfel de proiect pentru Municipiul Târgu-Jiu, dar, ulterior, s-a trecut de la granit la ciment amprentat, un lucru care nu e deloc în conformitate cu ceea ce se doreşte a fi Târgu-Jiul în Patrimoniul Cultural European şi mondial, evident, legat de Ansamblul sculptural brâncuşian! Pe de altă parte, acest ciment amprentat se degradează în fiecare an, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare din partea autorităţii publice locale!
-Rep. Deci avem un primar care gândeşte deopotrivă la prezentul şi viitorul oraşului!
-M.R. Recent, am depus un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, la Compania Naţională de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării, iar acum avem aproape de finalizare şi proiectul pentru realizarea pavimentului din piatră de granit în Municipiul Târgu- Jiu, un proiect care sunt sigur că va fi apreciat, nu numai de către târgujieni, dar şi de cei care vor veni ca să viziteze municipiul, pentru a vedea minunatele opere pe care le-a lăsat marele sculptor Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.
-Rep. Vă mulţumesc respectuos pentru acest interviu şi sper din toată inima, ca în viitor să avem periodic dialoguri de acest fel, pentru că îmi place să vă fiu alături mereu şi să constatăm că treburile merg bine!
-M.R. Mă bucur mult, că am avut întotdeauna o bună colaborare cu oamenii din presă, iar întâlnirea cu dumneavoastră constituie pentru mine şi un prilej minunat de a vă cunoaşte mai bine şi mai ales de a-mi exprima printr-un dialog viu, gândurile şi planurile pentru dezvoltarea Municipiului Târgu-Jiu! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here