Oligofrenă cu opt clase, internată în Centrul Maternal

442

centrul maternal (111110)Are un handicap psihic sever, doar opt clase dar şi un copil de aproape cinci luni care trebuie crescut. Nu are serviciu şi nici bani, doar o indemnizaţie de handicap şi un soţ, şi el cu probleme şi fără serviciu. Este, pe scurt, povestea unei tinere mame în vârstă de 28 de ani, din satul Lăzăreşti. Femeia a ajuns la Centrul Maternal împreună cu micuţul său, în urmă cu două zile, pentru că situaţia în care se aflau era din ce în ce mai grea.

Deşi are probleme grave de sănătate, fiind oligofrenă, Elena Augustina, în urmă cu un an, şi-a unit destinul de un bărbat, şi el cu probleme. Până acum trei luni, cei doi au locuit la părinţii femeii, în Drăgoieni. Deşi are 41 de ani, Viorel, soţul femeii, abia se poate întreţine pe el muncind cu ziua în diferite locuri. Având, la rândul său, probleme psihice, bărbatul a absolvit doar trei clase la şcoala specială dar nu şi-a luat niciodată centrul maternal (31)adeverinţă de handicap, pentru a putea beneficia de un ajutor. La câteva luni după ce s-au căsătorit, cei doi au devenit părinţi. Elena Augustina a adus pe lume un băieţel. Lucrurile nu au mers, însă, spre bine, cei doi soţi ajungând să se certe cu părinţii femeii, la care locuiau şi care îi ajutau cu ce puteau. Aşa că s-au mutat în Lăzăreşti, în casa părinţilor lui Viorel, care sunt decedaţi. Locuinţa, nefiind îngrijită de ceva timp, nu arată prea bine, cu atât mai mult cu cât cei doi nu au avut nici cu ce să o reabiliteze.

Aproape 500 de lei lunar

Singurele venituri sunt alocaţia micuţului, de 200 de lei şi încă 293 – indemnizaţia de handicap a femeii. Bărbatul mai lucrează cu ziua, dar banii oricum sunt insuficienţi. „Greu de imaginat că pot locui în aşa ceva. Casa nu arată deloc bine, acoperişul este, parţial, înlocuit cu bucăţi de plastic şi de nailon. În dormitoare au decât paturi, nu prea au mobilă”, a declarat Loredana Braia, psiholog în cadrul Centrului Maternal din Târgu-Jiu. Cazul acestei familii a fost monitorizat mai multă vreme de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, până când s-au mutat în Lăzăreşti. În urmă cu două zile, atât mama cât şi copilul au fost preluaţi de către Centrul Maternal. „Şi femeia şi bărbatul sunt de acord ca ea şi copilul să stea aici până când se mai rezolvă problema. Au venit, au văzut ce condiţii sunt şi le-a plăcut. Soţul ei spune că vrea să muncească şi să strângă bani să poată avea grijă de ei”, a mai declarat Loredana Braia.

Copilul moşteneşte problemele psihice

Femeia şi copilul vor rămâne în Centrul Maternal, unde vor fi îngrijiţi aşa cum se cuvine. Micuţul a fost dus la analize şi se aşteaptă rezultatul acestora. Din păcate, însă, se pare că moşteneşte problemele de sănătate ale părinţilor, integrarea lui în societate urmând a fi destul de grea. Cu atât mai mult cu cât, inclusiv părinţii sunt doi neadaptaţi. Aceştia, însă, îşi iubesc copilul şi nu vor să se despartă de el, Viorel fiind hotărât să muncească atât cât poate de mult, să reabiliteze casa din Lăzăreşti, să poată locui, împreună cu soţia şi fiul său, în condiţii normale. Angajaţii Centrului Maternal doresc, însă, altceva pentru această familie. „Noi încercăm să îi reintegrăm în familia iniţială, la părinţii ei. Acolo aceştia îi mai ajutau şi cu copilul, aveau ce mânca, aveau o casă cum trebuie, la Lăzăreşti nu au nimic”, a completat psihologul unităţii.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here