Olandezii au revenit în Gorj pentru a combate violenţa domestică

397

parteneriatDelegaţia de olandezi care a sosit pentru prima dată în judeţul nostru în luna ianuarie pentru a pune bazele unui parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj a revenit zilele trecute

pentru a continua proiectul intitulat „Prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale în mediul rural”.

Cei doi lideri de proiect, Gideon Huijsse şi Henk Gerling, au venit de această dată însoţiţi de doi experţi în domeniul violenţei în familie, Jan Datema şi Maria Christophe. Aceştia s-au întors în Gorj pentru a stabili care sunt paşii de urmat şi în implementarea proiectului la nivel naţional. „În cursul anului trecut, am constatat că Gorjul a fost cel care s-a preocupat cel mai bine să ducă o luptă împotriva violenţei în familie. Astfel, alte judeţe pot ţine cont de experienţa Gorjului, judeţ care joacă un rol-cheie în implementarea acestui proiect la nivel naţional”, a declarat Gideon Huijsse.
Henk Gerling s-a arătat impresionat de modul de colaborare dintre ei, Poliţia gorjeană şi partenerii din judeţ: „Am realizat paşi importanţi într-un timp foarte scurt. Reprezentanţii IPJ Gorj au arătat un înalt grad de profesionalism şi o bună cooperare”.
Cazuri nu prea multe la Gorj
Pe durata câtorva luni de observare şi cooperare cu autorităţile de la Gorj, experţii olandezi au ajuns la concluzia că numărul de cazuri pe segmentul violenţei domestice este redus în comparaţie cu statisticile din Olanda. „Noi puteam cuantifica numai acele persoane care raportează un astfel de caz la Poliţie. Din păcate, există un număr negru de cazuri neraportate. Victimele trebuie să înţeleagă că este în beneficiul lor să apeleze la instituţiile abilitate. Anual, la noi se înregistrează peste şaizeci de mii de cazuri de violenţă domestică, iar raportat la populaţia ţării, de şaisprezece milioane de locuitori, este o statistică deloc îmbucurătoare”, a mai spus Huijsse.
Restricţie pentru agresori
Delegaţia olandeză a vorbit şi despre măsurile pe care le iau autorităţile pentru a stopa violenţei dinăuntrul unei familii. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, există o lege care prevede emiterea şi semnarea de către primar a unui ordin de restricţie pentru agresor.
„Deoarece în perioada 2002-2009, peste treizeci şi cinci de femei şi copii au fost adăpostiţi de furia bărbaţilor, Guvernul s-a gândit să ia o decizie cu agresorul.
La un caz de acest gen, cu ajutorul primarului din localitatea de domiciliu a agresorului sau victimei, se emite un ordin de restricţie prin care agresorul este îndepărtat de la domiciliu între 10 şi 28 de zile. În această perioadă, persoanele agresate beneficiază de sprijin”, a spus experta Maria Christophe.
Comunicare virtuală între parteneri
Partenerii acestui proiect, respectiv experţii olandezi şi autorităţile de la Gorj, vor deveni confraţi prin intermediul unui birou virtual cu privire la violenţa domestică.
„Prin acest lucru, fiecare parte implicată poate beneficia de toate protocoalele ce se realizează la nivel naţional.
Totodată, poliţiştii români pot comunica cu cei olandezi prin intermediul internetului, iar partea română poate oferi autorităţilor de la Gorj implicate în proiect username-uri şi parole.
Astfel, vom învăţa unii de la alţii”, a completat Gideon Huijsse.
IZABELLA MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here