Odată cu achiziţionarea unei staţii performante / Fenomenele meteo periculoase pot fi prognozate

521

Fenomenele meteorologice nedorite nu vor mai putea pe viitor să-i ia prin surprindere pe membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tg Jiu. Şi asta pentru că, odată cu inaugurarea noii staţii meteo achiziţionată de Primăria Tg Jiu prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, vor dispune de timpul necesar de la anunţarea unor fenomene meteo periculoase pentru a-şi organiza echipajele de intervenţie, precum şi logistica necesară acestor genuri de intervenţii deloc facile.

Staţia meteo automată VANTAGE PRO 2 monitorizează atmosfera, iar în cazul când se presupune în baza datelor furnizate că este pe cale de a se desfăşura unul dintre fenomenele meteo periculoase (din cele care vedem aproape zilnic în mass-media) transmite prin SMS situaţia către toţi membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a conducerii SVSU local. Aparatul în cauză avertizează în cazul depăşirii pragului de precipitaţii, monitorizează fenomenele meteo ce pot produce inundaţii, rafale de vânt, variaţiile presiunii atmosferice, furtuni ori alte fenomene ce pot deveni periculoase pentru locuitorii urbei.
2“În orice moment al zilei putem şti evoluţia fenomenelor atmosferice de la temperatură la umiditatea excesivă a aerului pentru a fi în măsură să gestionăm aceste fenomene”- ne mărturisea recent tânărul şi tenacele şef al SVSU Tg Jiu insp. Radu Truşcă, ce ne-a mai precizat cu această ocazie că echipamentul respectiv nu s-a achiziţionat la întâmplare, ci în baza unui caiet de sarcini ce a cuprins cerinţe şi obiective reale care să fie în măsură să ofere caracteristicile necesare pentru ca respectiva investiţie să poată fi folosită eficient.
3Uitându-mă peste acesta am reţinut faptul că staţia trebuie să fie compatibilă cu sistemul de sirene moderne achiziţionat tot de Primăria Tg Jiu anul trecut, să corespundă protocolului PRO2 R2.6.1, a legăturii de comunicaţie RS232, precum şi vitezei de comunicare conform19200 8 N1, iar alimentarea prin baterii interne să fie capabilă să facă staţia să funcţioneze minim 7 zile backup. Nu în ultimul rând echipamentul trebuia să aibă afişaj local unde să poată fi prompt arătate şi apoi arhivate datele necesare în mod normal ori sub formă de grafice. De asemenea, aparatura trebuia să fie în măsură să facă tot felul de prognoze cu praguri de alarmare, iar acestea să poată fi transmise la un computer precizia acestora fiind de 0,5 gr C la temperaturi şi 3 sutimi acurateţe la umiditate.
4La final nu putem decât să le urăm succes structurilor a căror activitate în caz de urgenţe va depinde de datele ori prognozele furnizate de noua achiziţie a primăriei precizând că de informaţiile furnizate de staţie vor putea beneficia pe lângă structurile civile şi cele ale ISU în activităţile lor de prevenire ori gestionare a situaţiilor de urgenţă cu care se confruntă zilnic în activitatea lor.
Mugurel Petrescu

5

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here