De la 1 ianuarie 2015 s-a dat startul depunerii de cereri pentru înregistrarea în agricultura ecologică, însă până în prezent o singură societate s-a înscris pentru a înfiinţa culturi agricole sănătoase, ecologice, la nivelul judeţului nostru.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj au înregistrat până acum o singură cerere privind agricultura ecologică în acest an, deşi perioada de înscrieri a început de mai bine de o lună. “Anul trecut am avut în judeţ 20 de producători, din care 17 au fost pe apicultură, acestora alăturându-li-se şi trei societăţi care au făcut şi procesare, comercializare şi export de plante ecologice. Termenul de depunere a cererilor este 15 mai 2015, iar până acum s-a înscris un singur producător şi anume o societate din cele trei care au mai practicat agricultura ecologică şi în 2014”, a declarat Dan Tănăsescu, director executiv al DADR Gorj.
În acest an, la nivelul întregii ţări, agricultura ecologică beneficiază de fonduri europene nerambursabile de circa 200 de milioane de euro. “Agricultura ecologică este prioritatea anului 2015, pentru că văd care este trendul în agricultură. Pe de o parte, majoritatea fermierilor vor să treacă la agricultura ecologică. Pe de altă parte, consumatorul şi-a schimbat opţiunile. Chiar dacă sunt produse ceva mai scumpe, şi consumatorii din România se orientează către produse obţinute în sistem ecologic, aceasta nu înseamnă că celelalte ar avea ceva, dar şi pentru că se propagă şi acest mesaj că sunt mult mai sănătoase”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Documente necesare înregistrării
Documentele obligatorii necesare înscrierii în agricultura ecologică se prezintă la sediul DADR Gorj, alături de fişele de înregistrare. Astfel, producătorii din agricultura ecologică trebuie să aibă la dosar următoarele: contractul încheiat între operator şi organismul de inspecţie şi certificare menţionat în fişa de înregistrare; copie după cartea de identitate pentru beneficiar sau pentru reprezentant în cazul persoanelor juridice; copie după certificatul de înregistrare în cazul persoanelor juridice; declaraţia pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 (pentru operatorii care accesează măsuri din cadrul PNDR); declaraţia pe propria răspundere pentru deţinerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică (anexa 9); adeverinţă de la primărie privind terenul agricol exploatat; adeverinţă de la medicul veterinar pentru zootehnie; certificate de conformitate / conformare a conversiei eliberat de organismul de inspecţie şi certificare (pentru operatorii care se înscriu în sistem începând cu anul II de conversie). Fişele de înregistrare ale operatorilor se avizează şi se aprobă de către Direcţia Agricolă, ulterior fiind înapoiate în original operatorilor în cauză, iar la sediul DADR fiind păstrate copiile.
Şi în acest an, plăţile pentru agricultura ecologică vor continua să se facă pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Astfel, fermierii gorjeni care se vor înregistra în aceste luni în sistemul de agricultură ecologică vor primi subvenţii de 500 euro/hectar/an pentru cultivarea legumelor, 620 euro/hectar/an pentru livezi, 530 euro/hectar/an pentru vii, 365 euro/hectar/an pentru cultivarea plantelor medicinale în regim ecologic.
Izabella Molnar