Norvegienii sprijină creşterea calităţii vieţii romilor din Gorj

617

Prin intermediul proiectului „Together we are stronger”, implementat de Asociaţia pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj  şi Rotary Club din Norvegia, s-au căutat modalităţi  concrete de intervenţie pentru diminuarea riscului social şi de creştere a calităţii vieţii romilor. În cadrul proiectului de mobilitate s-a creat un puternic parteneriat public-privat, în cadrul căruia fiecare şi-a exprimat dorinţa de a continua să dezvolte împreună proiecte viitoare pentru o bună dezvoltare comunitară.
Proiectul „Together we are stronger” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, este finanţat de Granturile SEE şi permite stabilirea de relaţii bilaterale internaţionale şi  dezvoltarea unor parteneriate sustenabile. Principalele obiective ale  proiectului sunt: consolidarea colaborării prezente şi viitoare între partenerii internaţionali, dar şi schimbul de cunoştinţe, interese şi experienţe.
Fotografie0072Duminică, 4 mai membrii Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj împreună cu partenerii Rotary Club din Norvegia şi autorităţile locale şi judeţene s-au deplasat în localităţile Baia de Fier şi Polovragi  în comunităţile de romi din cele două localităţi pentru a vedea la faţa locului situaţia socio-economică a romilor, precum şi problemele cu care aceştia se confruntă. În data de 5 mai a avut loc o Masă Rotundă  pe tema „Dialog privind politici publice şi incluziunea romilor”. Evenimentul s-a desfăşurat la Sala Maură din cadrul Instituţiei Fotografie0074Prefectului Gorj. Au fost invitaţi să participe lideri ai comunităţilor de romi, specialişti de la nivel local care au ca atribuţii în soluţionarea problemelor romilor: asistenţi sociali din Primării, asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari din cadrul comunităţilor de romi; specialişti de la nivel judeţean care au atribuţii în soluţionarea problemelor romilor, respectiv reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, specialişti de la nivel central cu atribuţii în soluţionarea problemelor romilor şi ONG-uri. Obiectivul acestui seminar este acela de identificare a  actorilor publici sau privaţi şi rolul lor în intervenţia în situaţii de risc social al romilor. Pe 6 mai s-a desfăşurat un Atelier de lucru – Romii între probleme şi soluţii. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Gorj cu scopul de a identifica problemele şi soluţiile comunităţilor de romi din localităţile Polovragi şi Baia de Fier. La eveniment au participat reprezentanţi locali şi judeţeni ai romilor, autorităţile locale, specialişti de la nivel local care au ca atribuţii soluţionarea problemelor romilor. Obiectivul acestui atelier de lucru a fost acela de identificare a unor modalităţi  concrete de intervenţie pentru diminuarea riscului social şi de creştere a calităţii vieţii acestora.

Activităţi pentru romii din Polovragi
În cadrul atelierului de lucru au existat iniţiative de derulare a mai multor activităţi pentru comunitatea de romi de Fotografie0075la Polovragi: identificarea de către autorităţile locale şi judeţene a unor terenuri necesare pentru o eventuală relocare a familiilor care locuiesc în zona de risc din  comunitatea de romi din Polovragi, prin  înfiinţarea unui ONG local care să ajute comunitatea să atragă fonduri europene pentru a asigura o bună dezvoltare; înfiinţarea unui Centru mobil medical; înfiinţarea unui Centru de zi pentru copiii din comunitatea de romi; înfiinţarea unui Centru de meşteşuguri care să poată să fie şi ”Muzeu viu”, unde oamenii din comunităţile de romi să poată să facă diferite obiecte folosindu-se de abilităţile şi tradiţiile lor meşteşugăreşti.
Concluziile partenerilor proiectului „Together we are stronger” relevă faptul că în cadrul proiectului de mobilitate s-a creat un puternic parteneriat public-privat, în cadrul căruia fiecare şi-a exprimat dorinţa de a continua să dezvolte împreună proiecte viitoare pentru o bună dezvoltare comunitară.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here