Prezent în Gorj, înainte de începerea campaniei electorale, Ludovic Orban a promis că viitorul Complexului Energetic Oltenia este „cert”, anunțând „investiţii uriaşe” de peste 3,5 miliarde de euro. În această săptămână, va fi transmis către Comisia Europeană planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, a mai precizat Orban.
Premierul a purtat discuții cu sindicatele și conducerea Complexului Energetic Oltenia. „Guvernul pe care îl conduc, cu aprobarea Comisiei Europene, a aprobat în primă fază un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro fără de care CEO ar fi fost într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că nu avea capacitatea să suporte costurile pentru certificatele de CO2. Pasul următor este prezentarea către CE a unui plan extrem de ambiţios de restructurare, cu o valoare extrem de mare, de 3,54 miliarde euro, finanţarea acestui program de restructurare urmând să se facă din veniturile companiei într-o sumă de aproximativ 1,5 miliarde euro, restul finanţărilor urmând să fie asigurate fie de la bugetul de stat, fie din fondul de modernizare care este administrat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Avem încredere că acest plan de restructurare va garanta viitorul Complexului Energetic Oltenia, va garanta locurile de muncă pentru cei mai mulţi dintre angajaţii Complexului Energetic Oltenia şi va oferi perspective de dezvoltare economică judeţului Gorj şi nu numai judeţului Gorj, pentru că în Complexul Energetic Oltenia sunt capacităţi de producţie şi din judeţul Dolj”, a precizat Ludovic Orban.
Sprijin Transgaz pentru CEO
Orban a mai spus că a avut discuţii cu ministrul Economiei şi cu directorul general al Transgaz pentru ca această companie să asigure gazul pentru Işalniţa şi Turceni, arătând că există un angajament ferm din partea Transgaz de a efectua aceste investiţii şi de a asigura gazul natural pentru a susţine mixul de producţie energetică stabilit prin planul de restructurare.
„Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia are un viitor cert şi va beneficia de investiţii uriașe de, repet, de peste 3,5 miliarde de euro, pe care noi, ca guvern, ne angajăm să le susținem. De asemenea, ne angajăm, în discuțiile care vor avea loc la nivelul Comisiei Europene, să obţinem acordul, aprobarea din partea Comisiei Europene pentru acest plan de restructurare”, a mai punctat premierul.
Întrebat de ce vorbește tocmai înaintea campaniei electorale despre salvarea CEO, Orban a declarat: „Nu erau alegeri când am decis să acordăm ajutorul de salvare, dacă vă aduceți aminte. Și ajutorul de salvare a fost acordat, deși în mod normal el ar fi trebuit să fie pregătit de guvernul anterior. Noi a trebuit într-un timp extrem de scurt, datorită credibilității pe care o avem la nivel european, să obținem acordul Comisiei Europene, să găsim resursele și să acordăm acest ajutor de salvare. Nu era campanie electorală când am acordat ajutorul de salvare. Hotărârile de guvern necesare pentru asigurarea cărbunelui, asigurarea frontului de lucru au bătut pasul pe loc ani de zile și ele au fost adoptate, pentru a permite asigurarea cărbunelui necesar funcționării Complexului Energetic Oltenia nu în perioadă electorală”, a conchis Orban.
I.I.