Nioaţă ignoră un act oficial! – Autorităţile din Vâlcea au respins cererea de retrocedare a Muntelui Galbenu

405

Primarul comunei Bumbeşti-Piţic, Michy Nioaţă, a primit la finalul lunii mai un document oficial de la Prefectura Vâlcea(pe care îl publică şi Gorjeanul) prin care se precizează că cererea sa privind obţinerea dreptului de proprietate asupra golului alpin din Muntele Galbenu, dar şi din Muntele Bălescu nu poate fi aprobată. Edilul are însă posibilitatea să conteste documentul în 30 de zile de la comunicare. În schimb hotărăşte să concesioneze Muntele Galbenu ciobanului Petre Golu, deşi inclusiv Comisia Judeţeană pentru Aplicarea Legii fondului Funciar a Prefecturii Vâlcea contestă unul dintre documentele pe baza cărora crescătorul de animale a pus mâna pe 200 de hectare de teren în Muntele Galbenu. Afacerea este ilegală şi a fost contestată inclusiv de fostul primar al localităţii, social –democratul Ion Pienaru, preşedinte de şedinţă, în cadrul şedinţei de CL Bumbeşti-Piţic din 26 aprilie 2013.

Printr-un document remis de Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea-Comisia Judeţeană pentru Aplicarea Legii fondului Funciar Primăriei Bumbeşti-Piţic, în data de 25 mai 2013, se respinge contestaţia formulată de primăria gorjeană, prin primarul Michy Nioaţă, privind Muntele Galbenu. Mai precis, autorităţile vâlcene, întrunite în şedinţă la data respectivă, stabilesc că aceea cere a edilul local din Gorj, privind contestarea nereconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de circa 140 ha gol alpin în Muntele Bălescu şi circa 200 ha în Muntele Galbenu, situate pe raza comunei Mălaia în Vâlcea nu poate fi aprobată. Respingerea contestaţiei este motivată pe faptul că “din analiza înscrisurilor depuse la dosar rezultă că acestea sunt neconcludente şi nu pot conduce la reconstituirea dreptului de proprietate”.
Mai precis, din analiza proceselor verbale depus de Nioaţă la cerea sa adresată autorităţilor din Vâlcea, unul fiind documentul ciobanului Petre Golu, cel din 1945, “se precizează că nu se face dovada proprietăţii golului alpin în munţii Bălescu şi Galbenu de către comuna Bumbeşti-Piţic”.

Pe mână cu ciobanul
Nioaţă nu ţine cont de comunicările autorităţilor din Vâlcea şi îi dă muntele lui Golu pentru suma de 20.000 de lei, ce vor fi plătiţi anual, pentru ca ciobanul în cauză, rudă cu el, să folosească muntele pentru 10 ani de acum înainte. Golu nu a luat bine concesiunea ilegală că s-a şi adresat APIA Gorj prin soţia sa, Maria Golu, care nu are exploataţie agricolă, pentru a solicita fondurile europene privind utilizarea Muntelui Galbenu. Cam 3 miliarde şi jumătate de lei vechi va primi anual familia Golu de la APIA Gorj pentru muntele pentru care nici el şi nici autorităţile locale nu deţin titlu de proprietate, şansa de a-l obţine fiind aproape minimă. Asta deoarece mai sunt persoane din Cernădia, comuna Baia de Fier, care revendică în instanţă o suprafaţă de două treimi din muntele în cauză.

Greva foamei, iniţial, cu interdicţie
După ce au declanşat o grevă a foamei de doar o zi, protestatarilor din Bumbeşti-Piţic li s-a interzis luni să mai declanşeze acţiunea de protest începând cu ziua astăzi. Primăria Bumbeşti-Piţic refuză cererea lui Florin Martescu, unul dintre grevişti, fără un motiv plauzibil. Cei patru protestatari se vor prezenta însă în faţa Primăriei BumbeştiPiţic, fără pancarte, şi aşteaptă un răspuns de la Prefectura Gorj, instituţie pe care a sesizat-o încă din data de 22 mai 2013 în legătură cu ilegalităţile petrecute în localitate. Protestatarii ameninţă că se vor muta în faţa Prefecturii Gorj cu acţiunea lor până când autorităţile se vor sesiza şi vor lua măsuri pentru anularea contractului de concesiunea făcut lui Petre Golu.
Luni seara, protestatarii au fost anunţaţi că li s-a aprobat greva, asta, probabil, şi pentru că s-a auzit prin comună că unii dintre grevişti au ameninţat că dacă nu sunt lăsaţi să protesteze ar putea chiar să-şi dea foc.
Anamaria Stoica
Pentru a vedea documentele daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here