Nereguli crase şi hărţuire la Confecţia SA! ITM-ul, în control

321

Peste 160 de salariaţi ai SC Confecţia SA au depus o sesizare scrisă la ITM Gorj prin care solicitau deplasarea inspectorilor la sediul fabricii, pentru o verificare privind ilegalităţile la care recurg cei din conducerea unităţii. Oamenii sunt nemulţumiţi că şefii practică o hărţuire morală asupra lor, că nu respectă contractele individuale de muncă şi nici cel colectiv şi nu le-a majorat salariile nici măcar potrivit minimului brut pe economie. Angajaţii vor acţiona în instanţă SC Confecţia pentru a le fi recunoscute drepturile, prevăzute de legea în vigoare.

În ultimii ani, Confecţia SA a fost de două ori amendată de inspectorii ITM urmare a încălcării flagrante a legislaţiei muncii, văduviţi fiind salariaţii unităţii. În ciuda amenzilor mari, şefii fabricii au menţinut aceeaşi practică şi acum au ajuns din nou în vizorul ITM. De altfel, sprijinul inspectorilor a fost cerut, recent, în scris, conducerii ITM Gorj, de peste 160 de angajaţi care au salarii de mizerie, mai mici chiar de 500 de lei lunar. Inspectorii au bătut de altfel deja de ieri la poarta unităţii.
“Unii angajaţi ajung să muncească cu salarii de 200 de lei la care se mai adaugă vechimea şi câteva sporuri. Nu este posibil aşa ceva, este inadmisibil un astfel de comportament din partea conducerii şi din acest considerent ne vom adresa instanţei de judecată”, a precizat Cristina Sîrbu, preşedinta Sindicatului Liber SC Confecţia Târgu-Jiu.
De altfel, liderul de sindicat aştepta ca abia astăzi inspectorii ITM să se deplaseze la unitate pentru controlul solicitat. Inspectorii au venit însă chiar mai devreme. Sîrbu a declarat ieri însă că şefii Confecţia vor fi, cu siguranţă, dispuşi să mai încaseze o amendă decât să le mărească salariile potrivit drepturilor cuvenite angajaţilor.

Aşteptată cu condica la poartă
De altfel, pentru acţiunea demarată prin sindicat Sîrbu a fost luată la ochi de directorul economic al fabricii, Maria Mamară, care ieri dimineaţă a aşteptat-o la poarta fabricii cu condica de prezenţă, în scop de intimidare a acesteia. “Am fost liberă o zi iar, marţi când am ajuns la muncă, directorul economic m-a aşteptat cu condica la poartă. Nu mă intimidează şi subliniez că voi acţiona în instanţă pentru cei peste 80% dintre membrii de sindicat. Chiar i-aş sugera directorului economic să vină cu condica şi în atelier să vadă când plec de la muncă, deoarece atât eu cât şi colegele mele efectuăm destul de des ore suplimentare care nu ne sunt remunerate”, a menţionat Sîrbu.
Cele declarate de liderul de sindicat sunt menţinute şi de avocatul Gheorghiţa Loredana Secula care menţionează că acţiunea în cauză se va depune la instanţă.
“În privinţa drepturilor ce decurg din lege, în temeiul art. 164 alin.3, teza 1 din Codul Muncii republicat, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Prin urmare salariul se negociază de cele două părţi, angajator şi salariat, şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară. Mai mult, se practică o hărţuire morală asupra angajaţilor, acţiunea angajatorului identificată şi în psihologie sub denumirea de mobbing. Este un tip de violenţă rece, perfidă, ipocrită uneori invizibilă practic ceea ce afectează în mod nefavorabil şi calitatea muncii angajatului şi determină efecte negative asupra întregii activităţi a angajatorului. Astfel se înregistrează un moral scăzut al personalului, îmbolnăviri cauzate de stres, eficienţă redusă şi o fluctuaţie ridicată a forţei de muncă”, a declarat avocata.

Încercare de discreditare
În ce priveşte comportamentul directorului economic asupra Cristinei Sîrbu, avocata consideră că “aceasta foloseşte agresiuni verbale şi acţiuni mai subtile pentru discreditarea doamnei preşedintă şi izolarea acesteia”. “Ne dorim în urma acţiunii la care lucrăm respectarea salariului minim brut garantat şi obligarea la plată a diferenţelor de salariu şi a obligaţiilor aferente către bugetul de stat şi cel de asigurări sociale aferente perioadei aprilie 2009-2013”, a mai precizat Gheorghiţa Loredana Secula.

Şefii Confecţia, cu plângeri penale
Conducerea fabricii a ajuns în ultimii ani şi în vizorul procurorilor, atât angajaţii Confecţia cât şi organe de control solicitând ajutorul magistraţilor pentru a clarifica problemele apărute în cadrul unităţii.
Anamaria Stoica

Măceşanu: BNS, de partea angajaţilor de la Confecţia
“Datorită faptului că pentru foarte mulţi salariaţi nu se asigură plata salariului minim brut, conform legislaţiei în vigoare, peste 150 de salariaţi, direct productivi, au semnat un memoriu, prin care sindicatul reprezentativ să sesizeze ITM-ul şi în urma controlului efectuat de inspectori să se adreseze instanţelor de judecată şi organelor de cercetare penală pentru reglementarea situaţiei. În momentul de faţă, organizaţia sindicală va aştepta răspunsul organelor de control ale ITM-ului şi va acţiona în consecinţă conform prevederilor legale”, a declarat, ieri, Marius Măceşanu, liderul BNS Gorj, înainte ca inspectorii să ajungă la fabrică. Potrivit lui Măceşanu normarea muncii la Confecţia se face, de asemenea, în mod abuziv întrucât şi Codul Muncii şi CCM-ul prevăd stabilirea normelor de muncă după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative iar normarea muncii se face fără a afecta garantarea salariului minim brut în plată. Măceşanu susţine demersul liderei de sindicat de la Confecţia şi a avocatei care o sprijină la viitorul proces, aşteptând ca şi inspectorii ITM Gorj să le arate, încă o dată, şefilor unităţii că au greşit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here