Muzeul Judeţean Gorj invită Incursiune în lumea ţesăturilor

789

curtisoara 026Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara va găzdui vineri, de la ora 10, o expoziţie numită „Pe urma meşteşugurilor apuse, povestea firului”.

Potrivit lui Albinel Firescu, din cadrul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, aceasta este o expoziţie temporară care vine în continuarea celei de luna trecută, care s-a referit la instrumentarul ţesutului.

O serie de obiecte folosite la ţesut dar şi produsele acestei îndeletniciri îşi vor găsi locul într-o expoziţie temporară. Cei interesaţi pot vedea toţi paşii care trebuiau făcuţi pentru a obţine o ţesătură, o scoarţă, un covor sau orice alt obiect realizat de bunicii şi străbunicii noştri în casă. „Ideea vine ca o continuare a expoziţiei instrumentarului ţesutului dar, de data aceasta, se referă mai mult la aria spirituală a acestui meşteşug”, a declarat Albinel Firescu. Potrivit acestuia, meşteşugul ţesutului înseamnă o varietate întreagă de acţiuni, de la muzeu 2vopsea şi noţiuni despre culori, la ţesutul în sine. La acestea se adaugă şi anumite obiceiuri, cum ar fi claca sau şezătoarea. În cadrul expoziţiei care va fi vernisată vineri vor putea fi, astfel, admirate obiecte folosite la ţesut dar şi roade ale meşteşugului, covoare, marame, costume populare de bărbaţi şi femei, toate din zona judeţului nostru. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, vor fi expuse până la 100 de obiecte care vor rămâne la Curtişoara până luna viitoare.
Ziua Europeană a Patrimoniului
Expoziţia face parte dintr-o serie de manifestări prilejuite de Ziua Europeană a Patrimoniului, care este sărbătorită anual în data de 19 septembrie. În judeţul nostru aceasta nu este singura activitate culturală organizată. Astfel, tot vineri, 18 septembrie, are loc şi simpozionul naţional „Satul românesc – sat european” – eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj în trei localităţi din judeţ: Hurezani, Arcani şi Novaci. De asmenea, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, va avea loc o lansare de carte şi documente referitoare la cele trei clădiri monument istoric în care funcţionează biblioteca.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here