MIRACOL DE IARNĂ – Poetul nepereche, sărbătorit acasă la Brâncuşi

549

Coperta MIRACOL DE IARNA_K(2)De Ziua Culturii Naţionale, sâmbătă, 15 ianuarie, orele 13, în organizarea Clubului Pensionarilor Peştişani şi cu sprijinul viceprimarului Nicolae Nicolcioiu, proprietarul spaţiului în care va avea loc sărbătorirea, i se va aduce un binemeritat omagiu Poetului Naţional Mihai Eminescu, de la a cărui naştere au trecut 161 de ani.

Invitaţie

Sunt bineveniţi toţi cei dornici să participe la această manifestare culturală peştişeneană, care va avea loc în premieră, ca şi sărbătorirea primei ediţii a Zilei Culturii Naţionale. Nu vor lipsi preotul Pantelimon Chiată, parohul Bisericii Peştişani, bibliotecarele Marieta Rădulescu şi Carmen Nicolcioiu, care vor prezenta un stand de carte Mihai Eminescu. Cu prilejul aniversării celor 161 de ani a zilei de naştere a „Poetului nepereche”, aşa cum l-a numit criticul George Călinescu în a sa „Istorie a literaturii române” despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu va vorbi profesorul Vasile Secotă, de la Colegiul Industrial „C. Brâncuşi” Peştişani.

Recitaluri poetice

Dintre invitaţii de onoare îi amintim pe poeţii Ion Popescu Brădiceni, Ion Căpruciu şi Vasile Ponea, care vor oferi autografe pe cărţile lor. Nu înainte de susţinerea unor recitaluri de poezie din creaţia proprie. De la Hobiţa, satul ce l-a dat ţării şi lumii pe Constantin Brâncuşi – creatorul sculpturii moderne universale -, sat aflat la o aruncătură de băţ de Peştişani, va veni Venerabilul Lojii Masonice Hobiţa, Tănasie Lolescu. Un împătimit al faptelor bune şi al actelor de cultură, nea Tănasie Lolescu va conferenţia pe tema deosebirilor şi apropierilor dintre cele două genii ale culturii române – Eminescu şi Brâncuşi.

Eminescu în arta grafică, Eminescu în folclorul locurilor

Aşa cum, de peste 100 de ani, figura Luceafărului a inspirat o seamă de pictori şi graficieni, nici localitatea Peştişani nu face excepţie. Regretăm că, probabil, ne va lipsi pictorul Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici, dar graficianul autodidact Gogă Nicolcioiu-Nixon ne va oferi o expoziţie de grafică. Domnia sa a realizat şi afişele manifestării, dar şi o seamă de portrete ale unor mari personalităţi ale culturii şi istoriei României. Desigur, la loc de cinste sunt lucrările inspirate de portretul lui Mihai Eminescu şi de opera sa.

În partea finală, rapsodul şi instrumentistul Constantin Enescu, de loc din satul Boroşteni, comuna Peştişani, ne va delecta cu cântece pe versurile lui Eminescu, acompaniindu-se singur la vioară şi la acordeon.

Lansarea suplimentului literar „MIRACOL DE IARNĂ”, nr. 4 – 2011

A devenit o obişnuinţă ca Atelierul Naţional de Poezie „SERILE LA BRĂDICENI” să editeze, graţie sponsorizării primite din partea brădiceneanului Prof. univ. dr. Constantin Mircioiu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi al Academiei de Ştiinţe din New York, a unor suplimente literare cum sunt „Miracol de toamnă”, „Miracol de Paşti”. A sosit rândul ca sâmbătă să fie lansat suplimentul literar „miracol de iarnă”, Anul IV, numărul 4 – 2011.

Editorul este Fundaţia „Serile la Brădiceni” şţi Societatea Naţională Culturală Română „Cercul de la Târgu Jiu”. De această dată, Directorul fondator Ion Popescu Brădiceni şi Redactorul şef Ion Căpruciu au deschis larg paginile suplimentului şi câtorva invitaţi speciali de valoare.

Au câte o pagină de poezie actorul şi poetul George Drăghescu, psihologul şi poetul timişoreanVlad Cernea Jerca, din Godineşti-Gorj de obârşie, profesorul poet Romulus Iulian Olariu, poeta Maria Şerban-Silivaş, precum şi târgujienii George Dumitru, I.D. Sicore şi Vasile Ponea.

Nu ne-am propus o trecere în revistă a bogatului sumar, dar incitante pagini de poezie mai semnează Ion Căpruciu – o selecţie din viitoarea sa carte „Suferind de albastru”, ca şi Ion Popescu Brădiceni – din volumul „Noi meditaţii în imponderabil” care începe cu poemele „Ceas de seară cu Eminescu” şi „Metanoia lui Eminescu”. Eseuri critice mai semnează Ion Trancă şi Adrian Dinu Rachieru.

La rubrica „Gorjeni de ieri şi de azi” găsim un amplu interviu despre isprava gorjeanului Vasile Blendea, artistul fotograf care a mers pe urmele lui Eminescu în Europa împreună cu scriitorul Victor Crăciun, graţie sprijinului Şefului Cancelariei lui Ceauşescu – Vasile Nicolcioiu, de loc din Peştişani. Deplasare ce a constituit baza unei trilogii intitulate chiar „Pe urmele lui Eminescu”, apărute la Editura Sport-Turism, din Bucureşti, în 1988.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here