MEMORIALUL ALPIN ROMÂN “Și Cerul a plâns!”

1410

Nu mai puţin de 64 de persoane, dintre care șase gazde şi oaspeţi de 58 de persoane, din Bucureşti, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ialomiţa, Hunedoara şi Gorj au participat la ediţia din acest an a Memorialului Alpin Român, organizat de către Clubul Montan White Wolf.

Activitatea montană face cu onoare parte din categoria sporturilor extreme. În această calitate, sporturile montane au o istorie scrisă cu sânge. Sângele vărsat pe altarul muntelui, atât de începători, cât și de performeri. O istorie de care trebuie să se țină seama pentru a nu se repeta (negativ).
Clubul Montan „White Wolf” Baia de Fier a organizat, în perioada 11-13 mai 2018, o nouă ediţie a Memorialului Alpin Român. Partenerii Clubului Montan White Wolf, la acest eveniment, au fost: Clubul Alpin Român Bucureşti, Clubul Sportiv Alpin Craiova, Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo Gorj, Federaţia Română Sportul Pentru Toţi Bucureşti, Asociaţia Judeţeană Sportul Pentru Toţi Târgu-Jiu, Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă şi cotidianul Gorjeanul.
Scopul Memorialului a constat în comemorarea alpiniștilor plecați în ultima ascensiune; popularizarea activităţilor de alpinism-escaladă; popularizarea zonei montane şi turistice Nordul Gorjului de Est – Baia de Fier/Polovragi; realizarea schimbului de experienţă între generaţii; atragerea unui număr cât mai mare de persoane în acţiuni cu caracter sportiv-cultural. 64 de persoane, dintre care șase gazde şi oaspeţi 58 din Bucureşti, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ialomiţa, Hunedoara şi Gorj au participat la ediţia din acest an a Memorialului Alpin Român.

MUNTELE NU ALEGE!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De-a lungul timpului, montaniarzii și-au lăsat în lumea liniștii o parte din camarazi, coechipieri care au fost răpuși de timp sau de legile dure ale muntelui. Pentru aceștia și pentru amintirea lor, an de an se organizează, la Baia de Fier, Memorialul Alpin. “Dacă până anul trecut acțiunea purta numele primului alpinist român căzut pe altarul Himalayan – Cezar Vărgulescu – din 2018 s-a considerat oportun să se comemoreze toți alpiniștii care sunt legați de aceste meleaguri. Astfel, în timp, purtătorii de ștafetă, au amenajat spre veșnica cinstire traseele: Cezărică (pentru Cezar Vărgulescu), Hornul lui Bebe (pentru Valerian Nistorescu), Gabi H (pentru Gabriela Postole), Surplomba multilateral dezvoltată (pentru Radu Popescu), Taina (pentru Taina Dutescu Coliban), Telex (pentru Dragoș Ștefi Veleanu), Dor Medina (pentru Dor Medina Popescu), Niculae Baticu și Sandu Bulgar (pentru alpiniștii cu același nume). Au plecat dintre noi pe nesimțite, în liniște, așa cum le-a fost și viața. Au plecat și au lăsat doar dragostea pentru munții lor dragi”, a declarat Gabriel Dan Chiriac, președintele Clubului Montan White Wolf Baia de Fier.

CAPUL SUS – TOT ÎNAINTE!
Plecând dintre noi, ne-au lăsat să ducem mai departe stindardul alpiniștilor cutezători. Ne-au delegat să cucerim în continuare crestele semețe.
Iar cei ce au rămas consideră o datorie de onoare ca în fiecare an să-și cinstească coechipierii parcurgând traseele memoriale și depănând la focul de tabără momentele frumoase trăite împreună de-a lungul anilor.
Asemeni străbunilor, memoria celor plecați este cinstită cu fapte bune și bucurie.
Pentru noi oamenii, zilele acestea au plâns cerurile.
În ambele zile de Memorial cerul și-a plâns cutezătorii cu succesiuni de averse, care însă nu au reușit să înfrângă avântul participanților.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here