Medicii verifică online calitatea de asigurat a pacienţilor

834

Asiguraţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte o adeverinţă care să dovedească plata contribuţiei la sănătate. Medicul va verifica acest lucru online, accesând site-ul casei de asigurări. Această măsură vine în sprijinul asiguraţilor, care nu mai sunt nevoiţi să facă un drum la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a cere adeverinţa de asigurat.

Potrivit ordinului preşedintelui CNAS nr. 581/08.09.2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, persoanei care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, îi va fi verificată calitatea de asigurat de către furnizorul de servicii medicale ca urmare a interogării aplicaţiei pe site-ul CNAS. „Practic, asiguraţii nu mai vin la Casă pentru a solicita adeverinţă de asigurat, verificarea lor făcându-se online”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Cetăţenii care figurează ca neasiguraţi, aşteptaţi la CAS
Dacă, în urma interogării aplicaţiei, o persoană apare ca fiind neasigurată, aceasta se va prezenta la casa de asigurări de sănătate cu documentele ce atestă calitatea de asigurat, pentru a solicita eliberarea unei adeverinţe. Documentele necesare pentru a face dovada calităţii de asigurat la casa de asigurări sunt prevăzute în ordinul preşedintelui CNAS, pentru fiecare categorie de asiguraţi în parte. Automat, la eliberarea adeverinţei de către casa de asigurări, calitatea de asigurat va fi validată şi în sistemul informatic (SIUI).
Pentru punerea în aplicare a prevederilor ordinului nr. 581, CNAS a transmis o circulară către casele teritoriale de sănătate. Măsura verificării online a calităţii de asigurat este tranzitorie, urmând să fie înlocuită, în 2015, de cardul naţional de sănătate, care va face dovada acestei calităţi.
M.S.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here