Specialiştii în sănătate recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice şi precizează că riscurile la care se supun cei care preferă aceste medicamente şi le consumă fără a fi recomandate de medic sunt destul de mari. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, a constatat că sunt persoane care tratează şi o banală viroză cu antibiotice, ceea ce este total greşit.
Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Regula de la care nu trebuie să ne abatem sub nicio formă este că antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului. În nici un caz nu se tratează răceala cu antibiotic. Legislaţia ne permite nouă, farmaciştilor, să dăm antibiotice fără prescripţie medicală pentru o zi în timpul săptămânii şi două zile la sfârşitul săptămânii. Este vorba despre cazurile de urgenţă, când pacientul nu mai poate aştepta câteva zile până să ajungă la medic”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Prevenirea îmbolnăvirii de sezon
Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări simple, cum sunt păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; utilizarea de batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut, precum şi aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.
Simptome şi tratament pentur viroze
Simptomele virozelor variază de la persoană la alta. „Cele mai frecvente sunt simptomele de rinită, adică inflamaţia mucoasei nasului, cu nas înfundat, strănut şi secreţii nazale care apar în primele zile. Tabloul clinic include uneori şi dureri în gât, dureri de cap, ochi roşii, fără febră în cazul adulţilor, febra apărând la copii”, precizează medicul Moisescu. Potrivit specialiştilor, nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, dar nu scurtează şi nu vindecă răceala. Nu se utilizează antibiotice, deoarece ele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. Răceala trece şi fără tratament, dar există situaţii când simptomele au o durată mai mare de aproximativ două săptămâni și necesită tratare.
M.S.