Marinoiu de la Muzeul Judeţean le-a făcut plângere penală foştilor subordonaţi

413

Fostul director al Muzeului Judeţean Gorj, Vasile Marinoiu, aflat din luna octombrie la pensie, le-a făcut o plângere penală foştilor săi subordonaţi, aflaţi acum în conducerea instituţiei de cultură. Marinoiu s-a adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj solicitând procurorilor cercetarea actualului director al muzeului, Dumitru Hortopan, a lui Gheorghe Calotoiu şi a Adinei Cotorgea pentru neglijenţă manifestată în lucrările arheologice de la Vârtop. Marinoiu crede că cei trei salariaţi ai Muzeului “Al.Ştefulescu”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, s-ar face vinovaţi de “distrugerea unei mari porţiuni din valul de pământ al castrului de la Vârtop”.

Noile descoperiri arheologice din punctele “Vârtop” şi “Gară” cu care s-au mândrit, la finalul săptămânii trecute, arheologii Muzeului Judeţean Gorj l-au scos din sărite pe fostul director al instituţiei, Vasile Marinoiu. Fost şef de şantier la o mare parte din aceste lucrări, asta înainte să fie băgat forţat la pensie, după cum declară cu amărăciune acum Marinoiu, acesta s-a simţit lezat că foştii săi subordonaţi şi, pe la finalul activităţii, colegi, nu l-au pomenit şi pe el când au enumerat descoperirile arheologice făcute de-a lungul timpului aici. “Cercetările arheologice preventive de la Bumbeşti Jiu, punctele «Vârtop» şi «Gară», ocazionate de reabilitarea DN 66, Bumbeşti Jiu – Rovinari, au dus la descoperirea unor ziduri ale unor locuinţe de epocă romană (mai ales în punctul „Gară”), dar şi la redescoperirea unor fundaţii ale termelor romane (băi romane) în punctul «Vârtop», vestigii care fuseseră descoperite deja încă din perioada campaniilor arheologice sistematice din anii 1997 – 2007 de arheologul Marinoiu Vasile, împreună cu un colectiv din care au mai făcut parte de-a lungul anilor, Olimpia Bratu (azi directoare a Bibliotecii Judeţene Gorj), Mădălina Mărgineanu (în prezent ofiţer la Direcţia Judeţeană de Poliţie Gorj), Hortopan Dumitru (azi director al Muzeului Judeţean Gorj) şi Gheorghe Calotoiu. Este ciudat că cei care participă în prezent la cercetările preventive (în special ultimii doi), nu amintesc nimic de acele cercetări, deşi acestea au fost publicate atât în revista Muzeului Judeţean Gorj „Litua” (numerele 8,9,10 şi 11), cât şi în Cronica Cercetărilor Arheologice din România din anii 2002 – 2009 editată de CIMEC Bucureşti, cu ocazia Rapoartelor Naţionale anuale de Arheologie, organizate de Comisia Arheologică din cadrul Ministerului Culturii”, transmite, în scris, Marinoiu.

Omisiune din rea voinţă
Pe acelaşi ton, Marinoiu subliniază că omisiunea numelui său legat de cercetările din cele două puncte s-ar fi făcut voit, în opinia acestuia, asta pentru ca cei care s-au lăudat cu realizări să îşi poată aroga o parte din merite. Mai mult, acesta scoate în evidenţă că însuşi cercetările în cauză, prin redezvelirea fundaţiilor, ar fi făcute pentru ca aceştia să primească lauri.
“De altfel, acest mod de lucru nu este întâmplător, ci voit răuvoitor din partea celor de mai sus, ei dorind să-şi aroge o mare parte din aceste cercetări ca şi cum ar fi descoperiri recente ale lor. Aşa se explică redezvelirea fundaţiilor băilor romane din punctul «Vârtop», deşi aceasta nu a dus decât la degradarea lor, fără a avea în vedere un proiect de conservare-restaurare şi punere în valoare a acestora. Ba mai mult, deşi aveau obligaţia să supravegheze lucrările şi să atragă atenţia constructorilor cu privire la vestigiile romane din zonă (cunoscute încă de la sfârşitul secolului al XlX-lea – a se vedea planul castrului realizat de ing. P.Polonic şi de arheologul Gr. Tocilescu în 1897), cei autorizaţi pentru cercetările preventive, de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (dr. Calotoiu Gheorghe, dr. Hortopan Dumitru şi Cotorogea Adina), prin neglijenţa lor au dus la distrugerea unei mari porţiuni din valul de pământ al castrului de la Vârtop”, completează Marinoiu.

Cireaşa de pe tort: o plângere penală
Fostul director nu se mulţumeşte doar să-i pună la gazeta de perete pe foştii săi subordonaţi ci susţine că s-a dus şi mai departe. Le-a făcut astfel arheologilor implicaţi în lucrări câte o plângere penală în care i-a acuzat de neglijenţă, abuz şi distrugere. “De altfel, pe ei nu-i interesează decât banii pe care îi vor încasa conform contractului cu firma de construcţii. Pentru aceste neglijenţe şi abuzuri flagrante, ca autor al acestor descoperiri din anii anteriori, am făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Gorj”, a conchis Marinoiu.
Cert este că, urmare a gestului fostului director al Muzeului Judeţean, cei trei vor trebui să dea explicaţii procurorilor de la Parchetul Judeţean, în legătură cu cercetările în care s-au depistat, recent, două obiecte unice, adică o fibulă cu genunchi şi un opaiţ care are ca inscripţie «ARMENI».
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here