Laurian Stănchescu îşi licitează averea pentru Constantin Brâncuşi

515

P1016179Scriitorul Laurian Stănchescu face gesturi extreme pentru a reuşi să-şi ducă la bun sfârşit proiectul privind aducerea rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi în ţară. Dezamăgit de toţi cei care iniţial spunea că-l vor sprijini, Laurian s-a decis să nu mai apeleze la nimeni şi să se descurce singur.

Astfel, el organizează o licitaţie publică, în cadrul căreia îşi scoate la vânzare averea pentru a strânge banii necesari deplasării la Paris şi retur.

În toamna anului trecut, poetul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor Români, a lansat un proiect inedit: aducerea rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi din Paris la Hobiţa, în Gorj. În acest sens, „de aproape un an am adresat apeluri către guvernanţi, preşedinţie, parlamentari, pentru a sprijini refacerea drumului marelui artist român Constantin Brâncuşi din anul 1903-1904. Am făcut marşuri culturale în Bucureşti şi în ţară, am făcut un protest în faţa Guvernului, mi-a fost interzis un protest în faţa Preşedinţiei pe motiv că în ziua şi la ora la care am solicitat eu să protestez, acolo urma a se desfăşura un alt miting, ceea ce s-a dovedit a fi fals” a explicat Laurian Stănchescu.

Eforturile sale nu au dat roade până acum, de aceea, în acest moment scriitorul Laurian Stănchescu este decis să facă un gest extrem: „în câteva zile voi iniţia o licitaţie publică în care încerc să vând manuscrisele inedite Nichita Stănescu, dăruite de poet mie, care nici nu au fost publicate; licitez şi terenul şi pădurile moştenite de la tatăl meu, dar şi bustul din bronz al lui Nichita Stănescu, care se află în biroul meu de la Uniune”, a mărturisit poetul Laurian Stănchescu.

Marşul la Paris, pe 21 mai

În ceea ce priveşte deplasarea sa la Paris, Laurian a ales strategic ziua acesteia. „Oficial, plecarea pe drumul lui Constantin Brâncuşi se va petrece pe data de 21 mai, chiar de ziua marelui artist român. Nu mai cer ajutor la nimeni. Voi pleca şi de unul singur, pe jos, la Paris, iar ruşinea nu va fi a mea, ci a guvernanţilor români”, a argumentat Laurian Stănchescu.

Mai mult decât atât, mai spune Laurian, „marşul meu se petrece în onoarea marelui artist şi a României culturale şi spirituale, care există cu adevărat, dar pe care Puterea nu o vede şi, mai mult, o ignoră”.

Supărat pe parlamentarii gorjeni, susţinut de descendenţii lui Brâncuşi

Laurian Stănchescu a fost dezamăgit de parlamentari şi nu ezită să-şi exprime public acest regret: „îmi pare rău că nici un parlamentar de Gorj nu a înţeles demersul meu, acest act extrem de cultură, mai ales că era pentru gorjeanul lor Constantin Brâncuşi”. Totuşi, există şi un amănunt care îi dă curaj poetului să-şi ducă la bun sfârşit proiectul: este susţinut de rudele lui Constantin Brîncuşi, de la Hobiţa.

„Aş vrea să le mulţumesc rudelor lui Constantin Brâncuşi, care vor face un act prin notariat prin care ei cer repatrierea osemintelor şi demonstrează, totodată, că Brâncuşi este român. Prin intermediul cotidianului Gorjeanul le mulţumesc descendenţilor lui Constantin Brâncuşi, din Hobiţa: Bia Brâncuşi, Nicolae Brâncuşi şi Ioana Brâncuşi”, a transmis poetul Laurian Stănchescu.

Scriitorul, şi el originar din Gorj, rămâne optimist şi continuă să lupte pentru a-şi atinge scopul şi a aduce rămăşiţele pământeşti ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Hobiţa, unde să-şi doarmă somnul de veci de acum înainte.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here