Intervenţii cu cifre record pentru ISU Gorj

351

pompieriPrimul trimestru al acestui an a fost unul deosebit de încărcat pentru echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, care a prezentat ieri bilanţul activităţii din primele luni ale acestui an. Din acesta reiese că numărul incendiilor a crescut cu peste 70%, cel al situaţiilor de urgenţă cu peste 160%, iar cel a intervenţiilor la arderi necontrolate au crescut de 7,3 ori.

În intervalul ianuarie – martie a.c., în zona de competenţă a ISU Gorj s-au produs 318 situaţii de urgenţă faţă de 121 din aceeaşi perioadă a anului 2011 reprezentând o creştere cu 162,80%, determinată preponderent de creşterea intervenţiilor la arderi necontrolate. Astfel, în primele trei luni, echipajele ISU Gorj au avut 108 acţiuni pentru stingerea incendiilor, şapte pentru asistenţa persoanelor, două pentru fenomene meteo periculoase, 28 pentru protecţia comunităţilor, 139 de intervenţii la arderi necontrolate şi 24 pentru asigurarea/supravegherea zonei probabile de producere a unei situaţii de urgenţă. „Din analiza numărului situaţiilor de urgenţă din această perioadă, se observă o creştere în anul 2012 a numărului incendiilor cu 71,42%, totodată ponderea acestora în numărul total de intervenţii fiind de 33,96% în 2012 faţă de anul precedent. Numărul intervenţiilor pentru alte situaţii de urgenţă şi asistenţă persoane sunt constante faţă de anul 2011. Şi intervenţiile la arderi necontrolate au crescut de 7,3 ori, de la 19 în anul 2011 la 139 în 2012”, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj.

94 de incendii de vegetaţie

De asemenea, la nivelul judeţului nostru, în intervalul calendaristic 10 – 22 martie a.c., fenomenul de incendiere a vegetaţiei uscate de mirişti, inclusiv cu afectarea fondului silvic s-a amplificat alarmant, înregistrându-se un număr de 94 de evenimente, la care au intervenit subunităţile ISU Gorj şi au fost monitorizate 305 evenimente la care au intervenit cetăţenii şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. În urma acestor evenimente au fost afectate un număr de 605,8 hectare, iar pentru localizare şi stingere au intervenit din partea ISU Gorj 13 ofiţeri, 528 de subofiţeri şi 98 de autospeciale, rezultând o medie de aproximativ şase cadre şi o autospecială pe intervenţie. De altfel, de la începutul acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a intervenit la un număr de 200 incendii de vegetaţie uscată şi a monitorizat 581 de astfel de incendii. Totodată, poliţiştii din cadrul IPJ Gorj şi cadre ale ISU Gorj au aplicat 36 amenzi contravenţionale în cuantum de 103.500 lei şi au întocmit şase dosare penale pe numele acelor persoane care se fac vinovate de arderea vegetaţiei uscate fără respectarea prevederilor legale. Pentru reducerea numărului de incendii la vegetaţia uscată, s-au transmis informări către toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Comisariatul Judeţean Gorj din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, pentru identificarea şi sancţionarea, conform competenţelor, a persoanelor responsabile de iniţierea incendiilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here