Întâlnire informativă, în programul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Sănătăţii

551

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Colegiul Medicilor Gorj, OAMMR Gorj, Sindicatul SANITAS, medicii de familie, reţeaua de asistenţă medicală comunitară celebrează în data de 7 aprilie 2014, Ziua Mondială a Sănătăţii.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. „Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja”, spune Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Vectorii sunt entităţi mici – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce – care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul.  Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni în populaţiile umane. „Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent”, explică Piţian.

Boli rare în ţara noastră
Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import. Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani.  În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. „În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira). În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Ziua Mondială a Sănătăţii, coordonată de DSP
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de  Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
„Vineri 04.04.2014, ora 10,00 va avea loc o întâlnire informativă la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, în sala de şedinţe, cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj”, subliniază purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Direcţia de Sănătate Publică Gorj anunţă că pe 7 aprilie 2014, la  ora 16:00, are loc  simpozionul cu sloganul „Entităţi mici, pericol mare!”.
Acest  eveniment  va avea loc la Hotelul ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here