Institutul Naţional al Patrimoniului oficiază recepţia lucrării brâncuşiene şi peste proiectantul acuzat de calomnie

369

INP, a anunţat joi printr-un comunicat de presă, că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, respingând ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.

“Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituţie respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obţinerii încredinţării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii şi a angajaţilor institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovaţi care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind şeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Naţional al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituţia şi a celui care a încercat obţinerea unor lucrări prin încălcarea legii”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al INP, referitor la acuzaţiile aduse de Dorin Dănilă.
Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat, joi, lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la “Poarta Sărutului”, oficializarea recepţiei lucrărilor urmând astfel să aibă loc în cadrul Simpozionului “Calea Eroilor, la 75 de ani”, sâmbătă. INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit aceluiaşi comunicat. În vederea realizării proiectului de restaurare şi conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare. Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de Dorin Dănilă şi finanţată de comunitatea locală. În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, “Institutul Naţional al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislaţia care reglementează achiziţiile publice. În acest sens, Institutul Naţional al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel puţin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră”, se arată în comunicatul de presă. De asemenea, potrivit sursei citate, prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei şi a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât şi de către INP. A doua propunere a acestuia a fost de 557.559 lei şi a fost de asemenea refuzată. A treia valoare estimată, propusă de Dorin Dănilă a fost aprobată.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here