Inspectorii DSVCA Gorj avertizează: Animalele trebuie protejate pe caniculă

369

Canicula din această perioadă nu afectează doar oamenii ci şi animalele domestice. Conform normelor europene si interne, crescătorii de animale sunt obligaţi să ia măsuri pentru bunăstarea animalelor, dar si primăriile au anumite obligaţii atât pentru combaterea bolilor specifice acestei perioade, cât, mai ales, pentru evitarea focarelor de infecţie apărute din cauza leşurilor de animale. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară(DSVSA) Gorj au realizat o serie de controale la unităţile aglomerate: ferme de bovine, ferme de porci pentru a depista nerespectarea măsurilor de protecţie a animalelor pe caniculă.

Având în vedere efectele dăunătoare asupra sănătăţii si bunăstării animalelor, care pot fi provocate de temperaturile ridicate din perioada sezonului estival, precum si pagubele materiale generate de acestea, fermierii şi persoanele care deţin în proprietate animale sunt obligaţi să respecte unele norme în vederea evitării efectelor caniculei. La unităţile aglomerate din Gorj: ferme de bovine, ferme de porci, inspectorii DSVSA au realizat controale, şi au verificat stocurile de apă şi foraje, umiditatea şi temperatura. Condiţiile în care erau ţinute animalele au fost bune proprietarii fiind în conformitate cu normele europene.
Probleme în cea ce priveşte condiţiile de trai ale animalelor pe caniculă sunt la gospodăriile ţărăneşti. “Problema cea mai dificilă este la gospodăriile ţărăneşti, ei cred că încă îşi mai folosesc animalele la muncă între orele interzise adică între 11.00 şi 17.00, atunci când razele ultraviolete sunt cele mai puternice, la aceste ore animalele trebuie să fie la adăpost”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA.

Măsuri pentru protejarea animalelor
Proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta măsurile dispuse de autorităţile veterinare. Astfel ei trebuie să ia toate măsurile pentru protejarea animalelor din proprietate sau custodie, de stresul termic asociat acestei perioade, precum şi de a asigura animalelor în permanenţă apă potabilă la o temperatură adecvată pentru adăpare. Printre alte obligaţii legale a crescătorilor de animale, apărute datorită alinierii legislaţiei româneşti la cea europeană, se numără aceea de a ţine animalele în adăposturi corespunzătoare, grajd, umbrar, ţarc etc., în intervalul orar 11.00 – 19.00; de administrarea hranei animalelor în mod corespunzător, în cantităţi mai mici decât cele normale, sau de a uda animalele cu apă la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea şi reducerea temperaturii corpului, inclusiv udarea podelei adăpostului, dacă este posibil. În cazul apariţiei semnelor instalării hipertermiei, respectiv uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargie, slăbiciune, se vor intensifica acţiunile de reducere a temperaturii corpului animalului şi va fi anunţat medicul veterinar.

Transportul animalelor
Dacă temperaturile depăşesc în mod constant valoarea de 25 grade Celsius este interzis transportul de animale, în scop comercial sau oricare altul, între orele 11.00 şi 19.00, atât pe teritoriul judeţului Gorj, cât şi în afara acestuia. Transportul trebuind să fie însoţit de documente sanitar veterinare obligatorii, prevăzute de legislaţia în vigoare. În acelaşi interval orar, în zilele caniculare, este interzisă mişcarea animalelor în scopul păşunatului sau în vederea efectuării de diverse munci, în special pentru tracţiune. “La un transport, de exemplu a unui cal se asigură cantitatea de apă între 20 şi 65 litri, aceasta trebuie şi schimbată la câteva ore”, a mai precizat, Ion Iliuţă.
Pentru evitarea şi combaterea focarelor de infecţie primarii comunelor din judeţ împreună cu comisarii DSVSA Gorj trebuie să fie prompţi, atunci când apare câte-un cadavru de animal mort.
“Acum două săptămâni a existat un caz de deces a unui cal, descoperit pe lângă o pensiune de lângă mănăstirea Polovragi. S-a acţionat foarte prompt pentru ridicarea cadavrului calului, spun asta deoarece într-o oră s-a făcut şi autopsia şi animalul a fost şi îngropat”, a mai precizat Ion Iliuţă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here