Îngrijirea citricelor: lămâi, portocal, mandarin, calamondin

1160
lamaiulAceşti copăcei au fost şi au rămas populari în rândul iubitorilor de plante. Acestora, le prezentăm astăzi câteva trucuri şi sfaturi privitoare la plantele lor îndrăgite. În general, majoritatea citricelor au aceleaşi cerinţe legate de climă. Prin urmare, cultivarea lor ca specii ornamentale, în condiţii de apartament, trebuie să respecte câteva reguli pentru a le face să se simtă “ca acasă”.

În primul rând au nevoie de foarte multă lumină. Este adevărat, în sezonul rece se mulţumesc şi cu puţină, dar dacă doriţi să aveţi în primăvară un copăcel înflorit, ţineţi-l cât mai aproape de o fereastră luminată.
Atenţie la plantare!
În jurul rădăcinilor, citricele au o reţea alcătuită din hifele unei ciuperci alături de care planta trăieşte în simbioză. În nici un caz, nu curăţaţi de tot rădăcina copăcelului, când o plantaţi în alt ghiveci lăsaţi şi pământ din cel vechi în jurul rădăcinilor. Nu uitaţi să le lăsaţi să se dezvolte, deci alegeţi întotdeauna un vas cu diametrul potrivit pentru mărimea copacului.
Pământul din vas trebuie să permită scurgerea uşoară a apei. Pe fundul ghiveciului aşezaţi un strat de cioburi de ceramică de la ghivece vechi, sparte, sau pietriş şi moloz. Pământul trebuie să fie un amestec de turbă şi pământ de flori, în proporţii de 1:1
Nu udaţi cu apă de la robinet!
Este excelentă apa de ploaie, cu care îi puteţi pulveriza şi frunzele. Dacă nu aveţi posibilitatea să o obţineţi, lăsaţi cel puţin 24 de ore o găleată cu apă de robinet la temperatura camerei, pe care apoi puteţi să o folosiţi pentru udat. Nu udaţi foarte des, mai ales iarna!
Citricele de apartament pot fi atacate de dăunători precum acarienii şi păduchii de frunză. În acest caz, folosiţi un insecticid sistemic, precum Mospilan.
Denumiri ştiinţifice ale principalelor citrice de apartament:
Portocala – Citrus sinensis
Mandarina – Citrus reticulata
Lămâie – Citrus limon
Grapefruit – Citrus paradisio

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here