Indemnizații de hrană în valoare de peste 23.000 de lei pentru 47 de gorjeni cu HIV

1835

În luna decembrie 2018, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj a plătit 23.002 lei pentru 47 de bolnavi, suma reprezentând indemnizații lunare de hrană HIV/SIDA aferente lunii noiembrie 2018. Trebuie precizat că pe parcursul anului 2017, s-a decis ca bolnavii cu HIV să primească mai mulţi bani pentru hrană. Practic indemnizaţia pe zi a unui seropozitiv a crescut de la 13 la 15 lei.

Pe lângă tratamentul gratuit, bolnavii diagnosticați cu HIV beneficiază şi de alte sume pentru a se integra în societate şi a duce o viaţă normală. Fondurile sunt virate lunar de către Ministerul Muncii prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii Sociale. În Gorj, nu au existat întârzieri în ceea ce priveşte aceste sume. În luna decembrie 2018, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj a plătit 23.002 lei pentru 47 de bolnavi, suma reprezentând indemnizații lunare de hrană HIV/SIDA aferente lunii noiembrie 2018. Potrivit medicilor, hrana şi tratamentul trebuie respectate deopotrivă în cazul acestei boli. Unele medicamente trebuie consumate împreună cu grăsimi pentru a-şi face efectul, de aceea bolnavii trebuie să respecte un regim prescris de medici. Pentru mulţi dintre ei aceste sume sunt absolut vitale, neavând un serviciu tocmai din cauza bolii de care suferă.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Modalități de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată.
De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here