În programul Job Shadow Day / Elevii din Târgu-Jiu au experimentat o zi la un loc de muncă

667

120 de elevi din clasele XI-XII din municipiul Târgu-Jiu, de la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional ”Spiru Haret”, Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu”, au petrecut o zi de lucru într-o companie sau o instituţie, unde au experimentat cum e să fii angajat şi au aflat mai multe informaţii despre profesii direct de la cei care le practică.

Elevii au fost ajutaţi să stea în “umbra” unor persoane care au meseriile pe care tinerii şi le doresc în cadrul programului internaţional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement România şi şcolile partenere. Programul educaţional se compune dintr-o serie de evenimente locale şi naţionale, desfăşurate în săptămâna „Şcoala Altfel” (6-10 aprilie), implicând nu doar elevii din clasele terminale de liceu, ci şi pe cei din clasele 0-X, care merg la locul de muncă al părinţilor. „Proiectul Job Shadow Day a reprezentat ocazia de a afla cum este de fapt viaţa medicilor din ţara noastră şi de asemenea care sunt avantajele si dezavantajele acestei profesii”, a declarat Raluca Breazu (XI C – C.N.T.V.)
Denisa Bălă (XI A – C.N.T.V.) spune că „vizita la Tribunal a fost o experienţă interesantă, întrucât am avut ocazia să vedem cum îşi desfăşoară activitatea un magistrat. Personal, m-am gândit la posibilitatea de a deveni judecător, însă vizita de ieri mi-a dovedit că nu aş putea face această carieră, deoarece sunt o persoana foarte sensibilă. Mă bucur că mi s-a oferit ocazia de a “verifica” dacă am aptitudinile necesare pentru cariera de judecător.”
Elevă în clasa a XI-a C la CNTV, Mihaela Versin a precizat: „pentru noi, elevii, a fost o experienţă nouă şi interesantă şi în acelaşi timp foarte utilă pentru cei care şi-au exprimat dorinţa de a urma o carieră în domeniul respectiv.”

foto job1Job Shadow Day, de 13 ani în România
Programul Job Shadow Day este implementat de 13 ani în România şi oferă elevilor oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înţelege mai bine meseria, atribuţiile, abilităţile şi competenţele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei află cum arată o zi de lucru obişnuită şi cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie. Tinerii descoperă noi opţiuni de carieră şi află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: ”Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, elevii trebuie să fie sprijiniţi să afle ce fel de meserie le aduce satisfacţie şi să ia contact de timpuriu cu mediul profesional în care doresc să pătrundă. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte , tinerii din România consideră că cele mai atractive locuri de muncă sunt cele care le permit oamenilor să exceleze în ceea ce le place. Cercetarea a arătat că metodele de orientare şi dezvoltare profesională preferate de tinerii români sunt mentoratul şi coaching-ul cu feedback şi recomandări personalizate.
La ediţia anterioară, din 2014, aproximativ 29.500 de elevi din toată ţara au fost înscrişi în program şi au descoperit meserii şi profesii către care se pot orienta. Mulţumim partenerilor de proiect din acest an care au răspuns cu promptitudine şi amabilitate solicitării noastre: BCR Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj – Serviciul Public Judeţean Gorj şi Salvaspeo Gorj, Inspectoratul de Poliţie Gorj, Judecătoria Târgu-Jiu, Lazăr Service Târgu- Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu- Jiu, Universitatea “Constantin Brâncuşi”.

Programele JA, gratuite pentru sute de mii de elevi
Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică şi responsabilitate socială, sănătate şi viaţă activă. 39 de ţări din Europa şi 121 alte de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 250.000 de elevi din 1.400 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri.
Minodora Sucea

foto job2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here