În prag de sezon hivernal – Prevenirea incendiilor în sezonul rece, un obiectiv prioritar al S.V.S.U Tg-Jiu

352

8Specialiştii atestaţi în prevenire din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) al municipiului Târgu-Jiu s-au reunit recent la primărie în cadrul şedinţei periodice de pregătire.

În cadrul acesteia au fost stabilite echipele şi competenţele pe teritoriul municipiului Târgu-Jiu, precum şi al localităţilor componente, cu accent pe gospodăriile cetăţenilor şi unităţile şcolare, pentru prevenirea incendiilor cauzate de neglijenţa în folosirea focului deschis, a improvizaţiilor electrice şi din nerespectarea regulilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă odată cu intrarea în sezonului rece 2011-2012.

Pentru aceasta, specialiştilor în prevenire din domeniul situaţiilor de urgenţă li s-au înmânat mai multe pliante conţinând măsuri specifice sezonului rece editate de ISU Gorj şi distribuite de SVSU Târgu-Jiu şi câte un caiet special folosit pentru activităţile de control specifice la gospodăriile cetăţenilor din zonele unde activează precum şi pentru unităţi de învăţământ, locaşuri de cult, spaţii comerciale şi nu în ultimul rând agenţi economici din zonele de activitate. Caietele cuprind reguli şi măsuri de prevenire în baza cărora personalul de specialitate execută misiuni de control în cadrul comunităţilor locale arondate şi stabileşte măsuri în raport cu situaţia existentă la faţa locului. Neregulile ori neconformităţile constatate sunt consemnate în respectivul caiet într-o formă specifică prezentată în cadrul şedinţei de pregătire.

Cine sunt aceşti specialişti în prevenire din cadrul SVSU şi ce acte normative reglementează existenţa şi pregătirea lor – vor întreba poate cititorii noştri? Iată câteva precizări legate de existenţa şi activităţile lor. Monitorul Oficial al României nr. 391 din 23 mai 2008 publica Ordinul MIRA nr. 483 din 19 mai 2008 privind desfăşurarea şi organizarea programelor de pregătire a specialiştilor în prevenire din cadrul SVSU stabilind şi câteva aspecte specifice:

– Organizarea pregătirii specifice revine ISU judeţene iar programele de pregătire se desfăşoară conform structurii-cadru elaborate de IGSU.

– Pregătirea specialiştilor în prevenire se desfăşoară atât teoretic cât şi practic, la terminare absolvenţii primind un document care le atestă stagiul.

– Inspectoratele judeţene ISU pot organiza ori desfăşura şi alte forme de pregătire vizând normele specifice PSI ori conştientizarea populaţiei asupra pericolelor generare de neglijente ce pot degenera în incendii ori alte evenimente.

Mai multe promoţii de specialişti în prevenire ce activează astăzi în cadrul SVSU Târgu-Jiu şi altor servicii similare din localităţile gorjene au fost instruiţi în perioada 2008-2011 (ultima promoţie terminând stagiul de pregătire cu puţin timp în urmă) prin Centrul de Pregătire al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Lt. col. Dumitru Petrescu Gorj cu sediul în localitatea componentă Bîrseşti.

La şedinţa de specialitate au participat cpt. Drăgan Alin, şeful Serviciului Prevenire din cadrul ISU Gorj, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Târgu-Jiu, Stamatoiu Ion, împreună cu coordonatorul compartimentului de specialitate din primărie, Truşcă Radu, şi factori de decizie din cadrul administraţiei locale, activităţile fiind iniţiate şi urmărite îndeaproape de dr. ing. Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, ce din această postură ocupă şi funcţia de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here