În cadrul operaţiunilor de căutare – salvare aero realizate, miercuri, pe Valea Gilortului, Valea Olteţului şi văile colectoare ale acestora, de către salvamontiştii gorjeni cu un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI, au putut fi observate efectele distructive ale masivelor căderi de apă de pe versantul sudic al masivului Parâng. Drumuri distruse, poduri şi podeţe spulberate de viitură sau izolate de ape, alunecări de teren masive, pădure distrusă şi stânci prăvălite alcătuiesc imaginea de coşmar a dezastrului din munţii Gorjului.
Luni de zile, sau poate chiar ani, vor trece până când vor fi refăcute drumurile forestiere din munţii Gorjului, care au fost distruse de ploile torenţiale de la începutul acestei săptămâni. Vor fi necesare eforturi imense pentru remedierea dezastrului produs în munţi. O primă evaluare a distrugerilor din natură a fost realizată de salvamontiştii gorjeni în cadrul operaţiunilor de căutare cu elicopterul a turiştilor rămaşi izolaţi în munţi. Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj, a declarat că “drumurile forestiere principale de pe Valea Gilortului şi de pe Valea Olteţului sunt distruse integral sau parţial pe porţiuni de zeci de metri, aceeaşi soartă având-o şi drumurile secundare din munte sau din văile Romanul, Pleşcoaia şi Tartărăul, poduri şi podeţe distruse integral sau izolate de ape, cantităţi imense de material aluvionar depus, maşini abandonate, totul formând o imagine de coşmar”.
Alunecare de teren pe un întreg versant
Puterea apei a fost devastatoare. Cantităţile însemnate de precipitaţii căzute într-un timp atât de scurt au produs şi alunecări de teren, distrugând păduri şi favorizând prăvălirea stâncilor. “În partea superioară a văii Gilortului pe o întreagă faţă a muntelui Ieşul a avut loc o mare alunecare a versantului către valea Setea Mică, pădurea distrusă şi stâncile prăvălite părând desprinse din infern. Probabil refacerea drumurilor va necesita un efort imens, va dura foarte mult timp, poate luni sau chiar ani, dar restul efectelor cauzate de torent nu vor dispărea zeci de ani”, a mărturisit Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Natura s-a dezlănţuit poate prea puternic în Gorj, pagubele fiind enorme. Dat fiind dezastrul din munţi, inundaţiile de la poalele acestora sunt mai mult decât explicabile. Va trece mult timp până când se vor putea remedia distrugerile, unele dintre ele fiind, din păcate, iremediabile.
Minodora Sucea