Grupa sanguină şi RH-ul se determină contracost

1294

Gorjenilor care încă nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul, medicii de familie le vor cere să-şi facă testele pentru aflarea grupei sanguine şi a RH-ului, informaţiile fiind necesare pentru a fi arhivate în dosarul medical al pacienţilor. Daniel Șurlea, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, susţine că acestea nu se iau în considerare, în caz de urgenţă fiind determinată pe loc grupa sanguină.

După cum se știe, cardul de sănătate conţine următoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rându-i, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi RH, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. Toate datele medicale vor fi oferite de pacient sau se vor găsi în fişa medicală. „Grupa sanguină şi RH-ul nu se iau în considerare, ele determinându-se pe loc în caz de urgenţă sau la internare. Asiguratul trebuie să îşi exprime acceptul sau dezacordul în privinţa donării de organe”, susţine Daniel Șurlea, preşedintele CJAS Gorj.
Informaţiile de pe cardul naţional de sănătate pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here