Gorjeni tratați în clinicile de peste hotare

590

De la începutul acestui an şi până în prezent, doi gorjeni au beneficiat de servicii medicale efectuate în afara graniţelor ţării. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, aceștia s-au tratat în Italia, fiind vorba despre o reconstrucție facială și o intervenție chirurgicală la inimă.

În fiecare an, există asigurați din judeţul nostru care doresc să-şi trateze problemele de sănătate în spitalele din străinătate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, ei trebuie să completeze formularul european S2 – fostul E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în primul semestru din acest an s-au emis două formulare pentru Italia. „Au fost două cazuri, pentru Italia ambele; este vorba despre o reconstrucție facială și o intervenție chirurgicală la inimă”, a confirmat Daniel Șurlea, director adjunct al CJAS Gorj.
În primul semestru al anului anterior, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj a emis trei formulare, pentru Italia, Germania și Austria, fiind vorba despre două intervenții chirurgicale la inimă și un tratament cu chimioterapie în Austria; de asemenea, tot în primul semestru al lui 2015 a fost respins un formular pentru transplant pulmonar, acest caz nefiind de competența Casei.

Cum se poate beneficia de formularul S2?
Pentru a beneficia de formularul S2, fost E 112, asiguraţii trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente precum o cerere, o copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere; un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, precum şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.
În situaţia în care asiguratul îşi schimbă reşedinţa va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here