Gorjencele pot beneficia de programul gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin

622

Veşti bune pentru femei. Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, care se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecţiune. În judeţul nostru, în primul trimestru  al anului în curs au fost confirmate zece noi cazuri de cancer de col uterin.

Prin implementarea programului de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Programul este mai mult decât binevenit, dat fiind faptul că tot mai multe femei suferă de această boală.

Aproape 800 de gorjence au cancer de col uterin
La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, nu mai puţin de 772 de femei au cancer de col uterin, zece cazuri fiind confirmate în primul trimestru al anului în curs.
Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare; dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here