GOGU NEAGOE, pictorul şi caricaturistul vedetelor autohtone

643

Artistul Gogu Neagoe s-a născut la 4 octombrie 1976 în judeţul Olt. A absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Are 3 surori şi un frate, iar pe părinţi îi cheamă Ana-Maria şi Ion. A debutat în anul 1993 la Slatina, Craiova, Târgu-Jiu, Bucureşti, Gura Humorului, Iaşi, Constanţa, Cluj în cadrul unei expoziţii de pictură în grup, în care au fost incluse opere ale marilor artişti români originari din Olt, Nicolaie Truţă, Sabin Bălaşa şi Alexandru Clenciu.

Din anul 2006 este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice, Unesco, din Germania. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi străinătate. Gogu Neagoe, care acum locuieşte în Capitală, este frecvent invitat la evenimente mondene din România şi străinătate ca să realizeze caricaturi la festivaluri de artă şi cultură. A publicat sute de caricaturi de presă cu vedete în ziare locale şi centrale. Are tablouri pictate de valoare este premiat la festivaluri de artă pictură caricatură. Gogu Neagoe a acceptat să ne vorbească în exclusivitate despre pasiunea sa pentru desen.

Cum ai început să desenezi?
Încă de la grădiniţă am început să desenez chipul educatoarei şi chipurile colegilor, iar după primul desen toată lumea a rămas cu gura deschisă, pur şi simplu când au văzut cât de mic şi de talentat sunt. Ţin legătura cu Alina Ştefan o colegă de-a mea de la grădiniţă care este medic în Canada, iar la banchet am făcut expoziţie cu portretele, caricaturile realizate de mine pentru colegii de clasă.

Cu ce caricaturişti aţi colaborat?
Am avut onoarea să lucrez cu Ştefan Popa POPAS şi cu Gabi Bratu, care este un specialist în diplomaţia caricaturii. Are o caricatură de mare rafinament. Îmi ridic pălăria în faţa fiecărui coleg de breaslă cum ar fi Cătălin M, Aurelian Şai, Mihai PIM. Depinde cât o ridic. Îmi place să pictez tablouri stil portrete în ulei şi pastel. Vara petrec la mare cu prietenii, dar îmi place la ţară unde am şi ateliere de pictură.

Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place foarte mult să citesc cărţi de istorie, literatură şi să fiu în pas cu moda, şi să plec în excursii alături de familie.

Ți-ai fi dorit să faci altceva în viaţă?
Mi-aş fi dorit să predau copiilor desenul, pentru că eu iubesc foarte mult copiii. Mai ales că la mine la ţară sunt copii, oameni, tineri ca mine, vecinii mei cărora le-am desenat caricaturi şi portrete gratuite.

Ce iţi place cel mai mult să desenezi?
Cel mai des desenez caricaturi, dar pictez şi nuduri de femei, iar de la noi nu ştiu dacă a scăpat vreo vedetă nedesenată de mine că pictura nud este solicitată de vedetele din România, vin cu poze, fotografii la mine în atelierul de pictură şi eu fac tablou nud la mărime mare şi mică la preţuri de la 200 la 35000 euro. Totuşi, cel mai mult îmi place să pictez portrete în ulei şi pastel în atelierul meu de pictură.

Ce nu-ţi place
Detest mârlănia, mitocănia şi ipocrizia politică. Dacă aş face un partid cultural să ştiţi că jumătate din ţară m-ar vota ca sunt un OM de cultură. Este o inflaţie de mârlani. Consider că vremea porcilor nu va dispărea niciodată şi învăţământul românesc se îndreaptă spre prăpastie. Am cuvânt, în sensul că vorbesc mult. Dar nu degeaba. Avem personalităţi de valoare, sportivi, pictori, actori de teatru, de film, de televiziune.

Mai există interes pentru cultură?
Cultura există, însă nu mai avem criteriu de culturalizare. În ziua de astăzi, cultura a devenit o formă de imitaţie, iar mimatul acesta dăunează grav sănătăţii mintale şi în general, culturii. Scara valorilor s-a întors cu fundul în sus.

Aţi apărut vreodată la televiziune măcar un pic?
Da, la Televiziunea Română TVR1 şi TVR 2 în ani 1995 până 2008 şi la ANTENA 1TV, PROTV, ANTENA2 TV, TVR CRAIOVA, CNN, EURONEWS, TF1 FRANCE, BBC.

Când a apărut prima caricatură în ziar ?
În 1994 într-un ziar local din Craiova şi centrale. În ziarul din Craiova era o rubrică (caricaturi de Gogu Neagoe), iar în ziarele centrale era o rubrică la pagina 2 (caricaturist de serviciu cu Gogu Neagoe).

Cât costă un tablou pictat nud cu femei şi pictură normală?
Între 100 şi 2500 euro.

Dar o caricatură cât costă?
Între 50 şi 8000euro.

Ultimele sale realizări
Acesta reuşind să obţină două contracte destul de consistente financiar, cu două mari companii de băuturi răcoritoare. Şi lucrează în continuare, face grafică digitală, desen, colaborează cu o companie de publicitate din România. Este autor de ilustraţii, grafică de carte, poezie, epigramă, fabulă 1994-2009. Prezent la festivalurile de artă, cultură, muzică folclorică şi uşoară, filme de televiziune şi fotografie, teatru, expoziţii de umor, caricatură, pictură, lansări de carte. Este colaborator cu o companie de publicitate, a realizat grafica digitală pentru companii de băuturi răcoritoare şi firme de medicamente. Un tablou pictat costă de la 500 până la 45000 euro, este cea mai scumpă lucrare de-a lui Gogu Neagoe o caricatură valorează 100 până la 3000euro este cel mai vândut tablou pictat.
Trăiesc o viaţă luxoasă din pictură”.
AM DONAT TABLOURI PICTATE DE MINE PENTRU FUNDAŢIE UNOR TINERI ABANDONAŢI, ORFANI, CU PROBLEME DE SĂNĂTATE, ÎN VALOARE DE 9000 EURO.
M.P.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here