Ghidul începătorului: diferitele tipuri de întrerupătoare și când să le folosești

924

De la întrerupătorul clasic la senzori inteligenți, astăzi există  diferite tipuri de metode prin care poți porni lumina în casa ta. Pornit sau oprit, luminos sau întunecat – este nevoie doar de o simplă atingere pe perete. În casele moderne, poți controla chiar și jaluzelele sau încălzirea în același mod.

Dar de unde știi care instalație este potrivită pentru tine? Iată o prezentare generală a tuturor tipurilor de comutatoare pentru lumină – inclusiv a întrerupătoarelor cu touch.

În principiu, există 3 categorii principale:

  1. Tipuri clasice;
  2. Tipuri de comutare cu caracteristici speciale;
  3. Diferite tipuri de comutatoare inteligente.

Invenția becurilor electrice în 1879 a anunțat o nouă eră în care comutatoarele de lumină au îmbunătățit drastic calitatea vieții oamenilor. Mai întâi a venit comutatorul rotativ, urmat de varianta cu comutator încastrat.

Ceea ce odată a fost considerat o inovație revoluționară a devenit acum un element de bază în orice gospodărie. Gama de opțiuni continuă să se extindă, deoarece tipurile tradiționale de comutatoare de lumină sunt completate de dispozitive inteligente care acoperă o multitudine de funcții. În acest articol vei descoperi caracteristicile și diferențele atât ale modelelor convenționale, cât și ale actualizărilor recente.

De la mecanisme simple de tip pornit/oprit, până la suprafețe sensibile la atingere: comutatoarele electrice vin într-o gamă largă de forme și stiluri.

Tipuri clasice de întrerupătoare electrice

  1. Comutatoare unidirecționale

Cea mai simplă formă de control al luminii este așa-numitul comutator unidirecțional, cu conexiune directă la o singură lampă (sau cablul acesteia). În casele contemporane, o poți vedea ocazional în camere mici (de exemplu, băi pentru oaspeți și cămară) sau subsoluri.

  1. Comutatoare cu două căi

Trecând cu un pas mai departe de soluția de pornire/oprire, comutatoarele cu două căi îți permit să controlezi două surse de lumină din același punct. Este format din două butoane separate, astfel încât să poți aprinde sau opri fiecare lampă individual. Această soluție se dovedește convenabilă în încăperile cu cel puțin două surse de lumină – una pe tavan și una sub un dulap de perete, de exemplu.

  1. Comutatorul clasic

Unul dintre cele mai comune tipuri de întrerupătoare de lumină este cunoscut sub denumirea de „comutator clasic”. Ele funcționează în mod similar cu modelele unidirecționale – cu excepția faptului că poți controla o singură lampă din două butoane diferite. Comutatoarele duble au o basculă dublă și se bazează pe două circuite electrice care sunt declanșate separat. Acest lucru face posibilă combinarea a două comutatoare într-o singură cutie, astfel încât să nu ai nevoie de un al doilea cadru pe perete.

Instalații ca acestea sunt utile în holuri lungi sau scări, unde luminile se aprind din direcții alternative.

Tipuri de întrerupătoare cu caracteristici speciale

  1. Comutatoare de control cu LED-uri

În holurile ansamblurilor de apartamente și clădirilor publice, comutatoarele servesc de obicei două scopuri: în afară de aprinderea și stingerea luminilor, au și o funcție de semnalizare. O lampă LED mică integrată te ajută să găsești locul potrivit în întuneric sau poate indica dacă o baie este ocupată sau nu.

  1. Buton cu arc sau comutator?

La prima vedere, butoanele și comutatoarele arată destul de asemănător. Diferența constă în detaliile tehnice: dacă apeși un comutator, lumina se aprinde și rămâne aprinsă până când apeși din nou comutatorul. Cu un buton cu arc, totuși, curentul electric va curge doar atâta timp cât îl ții apăsat în continuare. Arcul sare înapoi în poziția inițială de îndată ce îi dai drumul. De aceea, butoanele sunt folosite mai ales pentru sonerii sau pentru deschiderea ușilor.

Diferite tipuri de comutatoare inteligente

Beneficiile de a trăi într-o casă inteligentă sunt nenumărate. Tehnologia smart a adus o nouă dimensiune funcționalității comutatoarelor. Temporizatoarele mecanice cu butoane rotative au fost înlocuite cu dispozitive electrice care pot stoca programe pentru întreaga zi sau săptămână. Acest lucru îți permite să automatizezi o varietate de procese – inclusiv simularea prezenței sau irigarea grădinii.

Astfel, cu un comutator smart poți programa ca lumina din casă să pornească înainte ca tu să ajungi de la birou și să se stingă pentru a-ți aminti de programul de somn.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here